MRSA IN DRUGE BOLNIŠNIČNE OKUŽBE
PredavateljiciVeč kot 20 članov društva je 22. oktobra v prostorih na Dunajski prisluhnilo zanimivemu in poučnemu predavanju o - MRSA (Meticilin Rezistentni Stafilokok Aure) in drugih bolnišničnih okužbah. Pridružili so se jim tudi osebni asistenti, saj morajo prav oni najprej poskrbeti, da se njihovi uporabniki ne bi okužili s to nevarno bakterijo. Predavanje sta pripravili Urška Zupanc, dr. med. spec. FRM - Služba za obvladovanje bolnišničnih okužb(SOBO)in VMS Irena Zupančič SOBO iz URI SOČA. Slušatelje sta seznanili - kaj je stafilokok aureus, kaj je MRSA, kaj je HA MRSA in CA MRSA, kaj je kolonizacija, kaj je okužba, kaj so bolnišnične okužbe, kaj so dejavniki tveganja za okužbo z MRSA, kako se MRSA širi in kako zmanjšamo možnost, da dobimo to bakterijo. Na vsa ta vprašanja sta predavateljici s projekcijo slik in podatkov, dali izčrpne odgovore.
Slušatelji
MRSA je stafilokok aureus, ki je postal odporen na antibiotike, pogosto povzroča okužbo kože, lahko pa tudi okužbo drugih organov. Za zdravljenje okužbe so
potrebni posebni antibiotiki. Pogosto se nahaja na koži ali na nosni sluznici zdravih ljudi, na površinah pa preživi več dni.
Paraplegiki in tetraplegiki pogosto sodimo med dejavnike tveganja, saj je med nami veliko takih, ki se vsakodnevno kateterizirajo, imajo manjše ali večje preleženine, druge kronične okužbe ali pa so imunsko oslabeli. MRSA se širi z neposrednim stikom, z osebnimi predmeti oseb, ki imajo mrso, onesnaženimi predmeti (kljuke, telefoni, mize, tipkovnice in druge površine), ena od glavnih možnosti, da preprečimo okužbo z mrso, pa je osebna in splošna higiena okolja.
VMS Irena je v drugem delu predavanja predstavila higienske ukrepe pri pacientih, ki imajo okužbo z mrso v bolnišnicah in na domovih. V bolnišnicah pacienta osamijo (po možnosti v enoposteljnih sobah s svojimi sanitarijami) in ga ob vseh higienskih ukrepih in uporabi zaščitnih sredstev zdravijo. Osebno perilo in posteljnino menjajo enkrat dnevno. V domačem okolju je treba prav tako največ pozornosti nameniti higieni in uporabi zaščitni sredstev.
Udeleženci so ob koncu postavili številna vprašanja in seveda dobili ustrezne odgovore. Praktično pa so poskusili kako se pravilno razkuži roke in uporablja zaščitne rokavice.


Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook