Finalna tekmaFOTOGALERIJA - BILTEN - 34. Pogačnikov memorial in 18. MDN turnir – na turnirju tudi ruski košarkarji
Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je 10. In 11. maja v športni dvorani OŠ v Zgornjem Kašlju pri Ljubljani pripravilo že 34. Pogačnikov memorial in 18. mednarodni turnir v košarki na vozičkih. Na letošnji največji prireditvi invalidskega športa v regiji Alpe - Jadran so se za Pogačnikov pokal poleg domače ekipe DP Mercator Ljubljana borila še moštva iz Rusije, Češke, Italije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Finalno tekmo si je ogledal tudi župan Mol Zoran Janković.
Navdušila je akrobatska skupinaPrvi dan tekmovanja so ekipe v dveh skupinah odigrale šest tekem za nadaljnje uvrstitve, naslednji dan pa tri za končne rezultate.
V prvi tekmi sta se za peto mesto pomerili zadnje uvrščeni ekipi iz predtekmovanja – KKI Zagreb in Russia. Ruski igralci so bili v vseh pogledih igre boljši in so Hrvate brez težav porazili z rezultatom 72:48.
Sledila je tekma za tretje mesto. Pod koši sta se srečali ekipi KKI Vrbas in naša ekipa DP Mercator Ljubljana (v predtekmovanju sta nekoliko presenetljivo izgubili po eno tekmo). Povedli so Banjalučani in že v polčasu vodili z 22 točkami razlike. Bronasto odličje so prepričljivo dobili z rezultatom 85:38.
V boju za najvišjo lovoriko sta se udarili zmagovalni ekipi skupine A in B – Castelvecchio in Hobit Brno. Italijani, ki so zmagovalni pokal osvojili že lansko leto, so tekmo začeli z agresivno igro, vendar so jim Čehi sledili in celo povedli. Vendar so na koncu le morali priznati premoč Italijanom.
Pokal zmagovalni ekipiTekme so sodili: Mitja Dečman in Nedžad Budimlić oba (SLO), Jakub Král (CZ) in Mikhail Lokshin (RUS).
Razglasili so tudi najboljšega in najkoristnejšega igralca ter najboljšega strelca. Prvi naslov si je prislužil Izet Seimenović, drugega pa Ademir Demirović s 83 koši.
Košarkaški športni dogodek je v odmoru finalnega srečanja navduševala akrobatska košarkarska skupina Dunking Devils in ob nastopu požela bučen aplavz.
Končne uvrstitve: prva je bila Castelvecchio (I) druga Hobit Brno (CZ), tretja KKI Vrbas (BiH) četrta DP Mercator Ljubljana (SLO), peta Falkon Russia, šesta pa KKI Zagreb (CRO).
Ob razglasitvi rezultatov se je košarkarjem za sodelovanje na turnirju v imenu organizatorja zahvalil predsednik društva Gregor Gračner, vlogo tradicionalnega Pogačnikovega memoriala je omenil podpredsednik Damjan Hovnik, nato pa sta s Sašom Rinkom (ob odsotnosti župana) ekipam podelila pokale. Vodja in organizator celotnega košarkarskega srečanja je bil Robert Žerovnik.
Organizator ob tej tradicionalni prireditvi vsako leto pripravi bilten, v njem pa v barvni vsebini v slovenskem in angleškem jeziku predstavi: slovensko prestolnico, sofinancerja MOL in ZPS, ekipe, nagovore (župana Zorana Jankovića, predsednika ZPS Daneta Kastelica in predsednika društva Gregorja Gračnerja) ter številne sponzorje in donatorje brez katerih tako zahtevne prireditve ne bi mogel pripraviti.
Generalni pokrovitelj in zlati sponzor je bil Mercator d.d., srebrni Soča-Oprema d.o.o., Kongo in Interblock, bronasti pa: Brinox process systems, Inotherm d.o.o., Coloplast , Lentismed, Radio in Fuchs fizoterapija.
Drugi sponzorji in donatorji: Adriatic Slovenica d.d., Thermana d.d., Elektro Ljubljana, SIG Ljubljana, Medicina dela Zadnikar, Loterija Slovenije d.d., Partner Graf d.o.o., Livarstvo Szilagyi, Ilona Szilagyi s.p., Kvader MT, Mercis d.o.o., Zeliščna prodajalna in drogerija Sivka - Nina Križaj s.p., Marand Inženiring d.o.o., LM Veritas d.o.o., MVA d.o.o., Steklarna Hrastnik, družba za proizvodnjo steklenih izdelkov, d. o. o., Žleb gradnje d.o.o., Reks trade d.o.o., Sapphir d.o.o., Studio Moderna Storitve d.o.o. in Gospodar d.o.o. Ljubljana.