RAZSTAVA SLIKARJEV VDMFK NA TEMO SLOVENSKA MESTA

Razstava - Slovenska mestaFOTOGRAFIJE - Ob dvestoti, jubilejni razstavi v Galeriji Loterije Slovenije, so slikarji – člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami 15. oktobra 2014 odprli skupinsko razstavo na temo – SLOVENSKA MESTA. Razstavo je pripravila Založba UNSU, ki v Sloveniji skrbi za podporo in promocijo slikarjev VDMFK.

Ljubiteljem likovne umetnosti in avtorjem razstavljenih slik je absolvent umetnostne zgodovine Jaka Racman o pestri razstavi povedal: »Vsi avtorji so samouki. Obzorja vedno novih znanj pa so se jim odkrivala zlasti skozi ustvarjanje in učenje, skozi kontinuirano sodelovanje z mentorji ter sodelovanjem na slikarskih kolonijah in ex temporih. S talentom, voljo in vztrajnostjo so dosegli zavidljiv umetniški nivo in bili za svoja dela večkrat tudi nagrajeni. Pomemben, čeprav zlahka spregledljiv del umetniške vrednosti razstavljenih slik pa je tudi v tem, da na pogled z ničemer ne izdajajo napornega in specifičnega načina slikanja z usti ali nogami.«
Razstava - Slovenska mesta je poenotena s konceptom tematske osredinjenosti na veduto, kot samosvojo ikonografsko zvrst. Ta v slikarstvu in grafiki predstavlja razgleden, a stvaren in tudi v perspektivi zvest posnetek nekega mesta ali pokrajine.
Slikarji člani VDMFKRacman je nato predstavil vseh enajst (tokrat so bili prav vsi pristni) slikark in slikarjev ter njihova razstavljena dela – Tino Pavlovič, Silva Mehleta, Željka Vertlja (slikarji našega društva), Vojka Gašperuta-Gašperja, Benjamina Žnidaršiča, Romana Gruntarja, in Dragico Sušanj, ki slikajo z usti in so člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije ter Angelo Medved, Nejo Zrimšek Žiger in Erika Pibernika, ki slikajo z nogami. Med njimi je tudi slikarka Nevenka Gorjanc, ki svoja dela ustvarja z usti.
Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami je predstavil delegat slovenskih slikarjev in polnopravni član združenja Vojko Gašperut-Gašper. Spomnil se je ustanovitelja in prvega predsednika VDMFKArnulfa ErichaStegmanna in vključevanja slovenskih slikarjev v to elitno združenje, ki ima trenutno 801 člana. Omenil je tudi slovensko založbo UNSU in se v imenu slikarjev zahvali njeni direktorici Klari Soss za vso podporo in promocijo. »Galerijo novih možnosti« je predstavila galeristka Katjuša Rojec. Pripomnila je, da je v galeriji od ustanovitve v letu 1996 razstavljalo več kot 400 slikarjev (med njimi so bili tudi slikarji ZPS) in da so v teh letih zabeležili okrog 65.000 obiskovalcev. Drugi polnopravni član Benjamin Žnidaršič ji je za gostoljubje poklonil svojo sliko, gostiteljica pa je ob zahvali pripomnila, da so v galeriji počaščeni, ker so jim slikarji, ki svoja dela ustvarjajo na nekoliko drugačen način, dali možnost vstopiti v njihov svet.

Zanimivo razstavo je ob odprtju s čudovitimi melodijami obogatil in popestril Mandolinski duet – Dejan Pogorelec (mandolina) in Dino Džopa (kitara)

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook