Predstavitev poslanstva društva najmlajšimFOTOGRAFIJE - OŠ dr. ANTONA DEBELJAKA - Kako se spopadamo z arhitekturnimi oviramiS projektom »Različnost je zakon« se je naše društvo 18. novembra 2014 predstavilo na Osnovnišoli dr. Antona Debeljaka v Loškem Potoku. Slikovit kraj leži nekako na meji med notranjsko in dolenjsko pokrajino.
Tokrat smo malčkom iz vrtca, učencem in njihovim učiteljem pripravili tri delavnice. V prvi sta Rok in Jože

s projekcijo slik skupini najmlajših predstavila poslanstvo in dejavnost našega društva, nato pa vzroke, ki so botrovali naši invalidnosti. Posebej sta opozorila na prometne nesreče, ki so več kot tretjino naših članov pripeljale na invalidski voziček. Omenila sta tudi skoke v vodo, razne padce, delovne nesreč in bolezni, ki lahko poškodujejo hrbtenjačo. Kljub mladostni razigranosti so mladi poslušalci z vso resnostjo prisluhnili predstavitvi, na koncu pa zastavili številna vprašanja. Predstavitev slikanja z ustiLahko bi se še neskončno dolgo pogovarjali pa nas je že priganjal čas in ogled drugih dveh delavnic. Polovica skupine se je v telovadnici seznanila z invalidskim vozičkom in ovirami s katerimi se vsakodnevno srečujemo, druga polovica si je pa z velikim zanimanjem in občudovanjem ogledala slikanje z usti našega slikarja Željka Vertlja. Obe delavnici sta bili seveda zelo zanimivi. Vijuganje z vozičkom med stožci in met žoge na koš sta že zahtevala nekaj spretnosti, kako nastaja umetnina, če slikar čopič drži z usti namesto z rokami pa tudi ne vidiš vsak.
Enake delavnice smo v nadaljevanju pripravili tudi za skupino višjih razredov, le da smo jih priredili njihovim letom primerno.
Eno lepo, prisrčno in poučno dopoldne smo preživeli med učenci in njihovimi učitelji na OŠ v Loškem Potoku. Res so nas nadvse gostoljubno sprejeli in poskrbeli, da smo se med njimi dobro počutili. Po žarečih obrazih in veselih pogledih pa vidimo, da smo tudi mi izpolnili naše poslanstvo in njihova pričakovanje. Dogovorili smo se, da se čez nekaj let ponovno srečamo.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook