RAZSTAVA IZ ZAPUŠČINE SILVA MEHLETA IN RAZSTAVA FOTOGRAFIJ

Razstavo je odprl podžupan Aleš ČerinFOTOGRAFIJE - Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je 6. septembra 2017 v prostorih Info točke 65 + v Ljubljani pripravilo posthumno razstavo del iz zapuščine slikarja Silva Mehleta in razstavo fotografij naših fotografov.
Ljubiteljem likovne in fotografske umetnosti je poslanstvo društva in socialne programe predstavila predsednica Mirjam Kanalec in se Mestni občini Ljubljana zahvalila za vsestransko podporo.

Drobna pozornostZatem je moderator in likovni kritik Jaka Racman predstavil življenjski in likovni ciklus našega slikarja Silva Mehleta. Slivo je že v mladosti ustvarjal stripe in se spogledoval z umetnostjo. Po izredno hudi poškodbi se je kmalu pridružil slikarjem, ki delujejo v okviru Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije in pod mentorskim usmerjanjem zelo hitro napredoval. Že po dobrem letu je postal štipendist elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, kasneje pa se s hitro vzpenjajočo se kvaliteto in razvitim umetniški čutom povzpel do pridruženega člana. Zagon, optimizem, radovednost in trmasta vztrajnost so mu pomagali premagovati velike omejitve izjemno hude gibalne oviranosti. Slikanje z usti mu je predstavljalo edino možnost likovnega snovanja, kjer je skoraj le z gibi ustnic snoval svoje umetniške vizije.
Kulturni dogodek je popestrila violinistka Anja ŠoštaričZ umetnikove zapuščine so na razstavi izbrana dela iz različnih obdobij ustvarjanja, kar kaže avtorjevo vzpenjajočo slogovno rast; konstanten, predirni čut za realno podajanje ter hkrati raziskovalni nemir nepredvidljive menjave likovnih pristopov. Pomembno je opozoriti na motivno bogastvo znotraj njegovega opusa. Silvo Mehle je namreč zgodaj in uspešno zavojeval izzive, ki jih slikarju postavljajo: figura, krajina, arhitektura ter njihov medsebojni odnos na likovnem polju in v prostoru.
Razstava fotografij - VIRTUALNA RESNIČNOST je plod in razvoj projekta, ki je nastal na foto delavnici v Murski Soboti v letu 2016. Dela Silva MehletaTam so člani Fotografske sekcije, ki jo vodi član našega društva fotograf in novinar Dejan Mijovič, eksperimentirali s projekcijo na obraze udeležencev. Fotografije, ki so nastale v tem času, pa predstavljajo odsev občutij in položajev posameznikov v današnji družbi. Avtorji razstavljenih fotografij so: Zarja Kovačič Hren,Mojca Burger, Mirjam Kanalec in Darko Bajželj.
Kulturni dogodek je popestrila in obogatila violinistka Anja Šoštarič, razstavo pa je odprl podžupan MOL Aleš Čerin. Ob tem je poudaril dobro sodelovanje z našim društvom in dodal, da bo občina tudi v prihodnje podpirala gibalno ovirane občane in tudi dejavnost na kulturnem področju. Ob tej priložnosti smo se ženi našega pokojnega umetnika Heleni Mehle z drobnim cvetom zahvali za vse trenutke, ki mu je stala ob strani in mu pomagala pri njegovem ustvarjanju. V vsako potezo s čopičem je vtkana tudi njena pomoč.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook