Tudi otroci so se seznanili z oviramiLetošnji Evropski teden mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra 2017, je povezoval slogan »ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ.« Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne prevozne stroške, zmanjšamo izpust ogljikovega dioksida (CO2), za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še prijetno druženje.
Pri deljenem prevozu nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme, koristi pa se pokažejo v študiji, ki je pokazala, da vsak deljeni avto s cest in ulic odstrani kar 15 zasebnih avtomobilov. Zato je prav, da se vključimo v široko in pisano paleto prizadevanj za spremembe naših potovalnih navad in naredimo nekaj za zmanjšanje onesnaženosti, ki jo povzroča promet. Poleg hrupa in onesnaženosti zraka, bomo s tem izboljšali tudi kvaliteto življenja.

Mladi so praktično spoznali s kakšnimi ovirami se srečujemoV Sloveniji se je z različnimi aktivnostmi v letošnji Evropski teden mobilnosti vključilo 70 občin in veliko število različnih organizacij, zvez in društev. Med njimi tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki je sodelovalo na tretjem Ovirantlonu v Ljubljani, teden pa 22. septembra 2017 sklenilo v Logatcu z Dnevom brez avtomobila.
Logotip agencijeObčanom Logatca smo na stojnici z različnimi publikacijami in medicinsko tehničnimi pripomočki, ki olajšujejo življenje najtežje gibalno oviranim tetraplegikom, predstavili dejavnost društva. Otroci iz vrtcev, šolarji, dijaki in drugi mimoidoči so se z invalidskimi vozički zapeljali po poligonu, ki ga sestavljajo različno strme klančine in neprimerna rešetka z vhodom v manjši prostor. S tem so poznali kakšne preglavice nam povzročajo arhitekturne ovire in kako jih premagujemo. Z vozičkom pa so se lahko s pomočjo voznika zapeljali po klančini v nizkopodni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa.
S številnimi stojnicami so se ob Dnevu brez avtomobila predstavile različne organizacije, v Logatcu pa so ob Evropskem tednu mobilnosti pripravili tudi različne aktivnosti, ki so potekale ves teden. Projekt sofinancira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook