KATETERIZACIJA PO POŠKODBI HRBTENJAČE

Ob predstavitvi v predavalnici URI-SočaPoleg preležanin je inkontinenca ena največjih težav, ki po poškodbi hrbtenjače pesti paraplegike in tetraplegike. Seveda te težave dobro poznamo, ker se z njimi vsakodnevno srečujemo in nam povzročajo občutek odvisnosti, nelagodja, manjvrednosti in tudi sramu. Zato so dobrodošla nova spoznanja in novi pripomočki.
Veseli smo, da je v zadnjih letih prav na tem področju prišlo do velikega napredka. Že kar nekaj časa so na tržišču tako imenovani hidrofilni kateri, ki omogočajo intermitentno samokateterizacijo. In tudi pri teh katetrih je prišlo do izboljšav in enostavne uporabe.

Nagovorila nas je tudi strokovna sodelavka Pina ErklavecNa predavanju 23. oktobra 2019 v predavalnici URI-Soča je kar številnim članom našega društva veliko novosti s predavanja zaželela predsednica Mirjam Kanalec in se hkrati zahvalila vsem, ki so nam pripravili to poučno predstavitev. Z nagovorom se jih je pridružila tudi strokovna sodelavka Lentismeda Pina Erklavec in ob kratki predstavitvi pripomnila, da podjetje stremi tudi za dobro počutje oseb s poškodbo hrbtenjače.
Zatem smo se s pomočjo projekcije in podrobnim komentarjem dipl. višje medicinske sestre in enterostomalne terapevtke Zdenke Dimnik Vesel, seznanili z načinom in prednostmi čiste intermitentne samokateterizacije. Spoznali smo: gradnjo telesa in njegov nadzor, filtriranje odpadkov, ki jih opravljajo sečila, nastajanje seča v ledvicah, nadzor nad sečnim mehurjem, nevrogeni mehur, posledice trajnega urinskega katetra in zgodovino praznjenja mehurja po poškodbi hrbtenjače. Opozorila nas je, da moramo pri samokateterizaciji biti posebej pozorni, da pri večji količini urina kateteriziranje pri 500 ml prekinemo in po pol ure nadaljujemo. Stena sečnega mehurja je namreč prepredena z drobnimi žilicami, ki pri prehitrem praznjenju lahko počijo in pride do krvavitve.
Predavanju so prisluhnili številni naši članiV nadaljevanju nam je predavateljica predstavila različne vrste in velikosti katetrov, ki se ločijo po barvi nastavka in posebej opomnila na higieno med samokateterizacijo. Po novem letu bo pa na tržišču tudi kateter CompactCath pri katerem njegov mehanizem apliciranja enakomerno razporedi lubrikant po katetru in ne potrebuje dodatne lubrikacije, no-touch” trak pa ščiti kateter pred neposrednim dotikom in kontaminacijo. Res praktično in enostavno, saj pri uporabi ne potrebujete nobene dodatne tekočine. Po predavanju smo si ogledali video posnetek s podrobnim načinom intermitentne samokateterizacije, tako pri moških kot tudi in ženskah. Sledila so številna vprašanja uporabnikov in seveda odgovori iz prve roke.
Prijetno je bilo ponovno srečanje s hrvaško predstavnico Lentismeda Elizabeto Velič in »našo sestro« Zdenko, ki je že v zasluženem pokoju in jo skoraj vsi dobro poznamo. Starejši še iz obnovitvene rehabilitacije v Pineti pred davnimi leti, mlajši pa kot oddelčno sestro na oddelku za paraplegijo v UI-Soča. Podjetje Lentismed je poskrbelo tudi za okrepčilo.