Dom z bazenom in bivalnim objektomObnovitvena rehabilitacija je za paraplegike in tetraplegike izrednega pomena, saj tako ohranjamo svoje telo v dobri kondiciji, obnovimo in utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa posledično postane bolj odporno na različna obolenja.
Zveza paraplegikov Slovenije tudi v letošnjem letu organizira skupinsko obnovitveno rehabilitacijo (SOR) za osebe s poškodbo hrbtenjače. Izvaja se v Domu paraplegikov v Pacugu ter v dveh najbolj obiskanih zdraviliščih – Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci. V njih svoje moči obnavljajo tudi člani našega društva
Letošnja sezona se je zaradi preprečitve širjenja koronavirusa zamaknila za mesec dni. V Zdravilišču Laško se je pričela v začetku junija v Zdravilišču Radenci pa devetega julija. Udeleženci bodo v obeh zdraviliščih lahko koristili štirinajst in sedemnajstdnevne termine.

SOR v Domu paraplegikov Pacug
V fizioterapijiV Domu paraplegikov Pacug SOR poteka v sedemnajstdnevnih terminih - od junija do novembra. V domu je 22. julija 2020 obnovitveno rehabilitacijo zaključila tretja skupina, ki pa je bila tudi najštevilčnejša.
Gostje bivajo v klimatiziranih in lepo opremljenih sobah s TV sprejemnikom, internetom in prilagojenimi sanitarijami. Opremljene so z različnimi tehničnimi pripomočki (stropno dvigalo, sobno dvigalo, tuširni stol, toaletni stol, trapez, držala…).
Udeleženci SOR lahko v sodobno opremljenih prostorih fizioterapije izbirajo med različnimi terapijami (razgibavanje, terapije z laserjem in ultrazvokom, presoterapija, terapevtska masaža in neomejeno plavanje v bazenu z morsko vodo). Na priporočilo zdravnika izberejo tiste terapije za katere menijo, da jim bodo najbolj koristile.
Skupinske vajeZ namenom, da bi se gostje doma čim bolje počutili je direktor Marko Ferluga tudi letos uvedel nekaj novosti. Ena večjih je ta, da so prostor kjer se je nahajala Hubbardova banja in sobo, ki je bila namenjena zdravniku, preuredili v lepo opremljena apartmaja (kuhinja, postelje, kavč, TV…).
Novost je tudi bonding psihoterapija, ki je ena od priznanih svetovnih psihoterapevtskih modalitet, hkrati pa se uporablja tudi kot sistem osebne rasti. V vsaki skupini terapijo enkrat vodita Mateja Erce in Andrej Majcenovič, kjer udeleženci skupine v paru izvajajo skupinske terapije in vaje.
Z dvigalom v bazenMed zaposlenimi je nova vodja operative Karmen Kajba, ki skrbi za vzpostavljanje standardov na področju strežbe, kuhinje, recepcije in zdravstvenega dela. V recepciji delo opravlja vedno nasmejana pomočnica direktorja Urša Prešeren. Skrbi tudi za rezervacijo sob in izdajanje računov.
V prostorih fizioterapije tako kot prejšnja leta za masaže skrbi Duška, nove pa so fizioterapevtke Petra, Andreja, Nika, Sandrina in fizioterapevt Jan.
Letošnje kineziološke terapije, kjer se izvajajo vaje za moč in ravnotežje in so med udeleženci zelo priljubljene, potekajo v skupini po dve osebi, vodita pa ju Igor Žerjal prof. šp. vzgoje in Jaša Geržinič dipl. kineziolog.
Za varnost kopalcev v bazenu skrbi reševalec Robert..

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook