Prisrečen voden ogled z vodičko AnoLep jesenski dan, ki smo ga 9. oktobra 2020 izkoristili za srečanje članov s poverjenikoma Živanom Miljkovičem in Marjanom Zupancem. Za mini izlet in druženje smo izbrali središče Slovenije - Vače.
Dobili smo se na glavnem trgu pred cerkvijo svetega Andreja, kjer smo si ogledali edinstveni Božji grob. Nato smo se prepustili vrhunskemu vodenju izkušene vodičke Ane iz Družinskega gledališča Kolenc. Kot že lahko sklepamo po imenu in naslovu, gospa ni bila »navadna« turistična vodička, tako da smo imeli skoraj pravo predstavo. Od recitiranja pesmi, razlage zgodovine in predstavitve same situle iz Vač, ves čas je držala našo pozornost na višku. Naučili smo se veliko novega, med drugim tudi, da simbole iz situle vsi veš čas nosimo s seboj, saj so upodobljeni na vseh osebnih izkaznicah in v potnih listih. V središču SlovenijeZa konec smo se odpeljali še do središča naše države ali z drugimi besedami do Geometrijskega središča Slovenije, na kratko GEOSS-a, kjer smo ob spomeniku tudi nazdravili. Slišali smo še nekaj o zgodovini tega središča in ob tem tudi doživeto recitacijo slovenske himne Zdravljice. Za konec pa je vodič, Lovro zaigral še nekaj pesmi na kitaro, med njimi tudi »Mi se imamo radi«, saj GEOSS-u rečejo tudi srce Slovenije. Ob tem so poudarili, da je zelo pomembno, da imamo radi najprej sebe, nato še druge in naj to sporočilo ponesemo naprej.
Po vodenem ogledu smo odšli še na druženje v Gostišče Kimovec, kjer smo tudi poskrbeli za primerno razdaljo in upoštevanje ukrepov. Hrana in postrežba je bila izvrstna, sploh pa v dobri družbi.
Srečanje je bilo predvidoma zadnje v tem času, ker se kot vemo, ukrepi vedno bolj in bolj zaostrujejo. Toda mi smo veseli, da smo ga še uspeli izpeljati.

Na VačahNa glavnem trgu"Mi se imamo radi"Za spomin na središče SlovenijeDruženje v Gostišču Kimovec

Stane z Vaško sitluloPlakatO GEOSS-uZnamenita situlaDomiselno

92039456