Koronavirus se bliskovito širi

V Sloveniji je od 19. oktobra 2020 razglašena tridesetdnevna epidemija, ki pa bo neposredno sprožila le aktiviranje Civilne zaščite. Vsi drugi ukrepi bodo sorazmerno potrebam sprejeti posamično.
Žal, se pri nas epidemiološka slika ne izboljšuje, zato je vlada sprejela kar nekaj ukrepov, ki jih lahko preberemo, slišimo in vidimo na vseh medijih. Med njimi tudi prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro, ki smo jo v naši državi sprejeli prvič. Začela je veljati tudi omejitev druženja na največ šest ljudi in prehajanje med regijami.Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine bomo upoštevali vse ukrepe, ki jih proti širitvi koronavirusa določajo in priporočajo vlada, stroka in Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Izredno hitro širjenje koronavirusa spremljajo vsi mediji, med njimi tudi IUS-INFO – Pravni informacijski portal, kjer boste na spodnjih povezavah dobili številne koristne in potrebne informacije.
peti protikoronski zakon (podrobne obrazložitve vseh 134 členov), ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe in prinaša nove. Pripravili so tudi več kot 30 prečiščenih besedil predpisov, na katere vpliva PKP5.
Vlada je doslej pripravila že za blizu sedem milijard evrov ukrepov.
PKP5 prinaša tudi novo ureditev karanten na domu, ki je začela veljati 24. oktobra. Kako po novem do karantenskega potrdila za uveljavljanje nadomestila?
Vlada je včeraj izdala nov odlok, s katerim od 27. oktobra 2020 dalje omejuje prehajanje med občinami, razen za trinajst izjem.
Objavljajo pregleden seznam veljavnih omejitev in pojasnila glede novih omejitev pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev. Katere omejitve so še na seznamu nabora vladnih ukrepov.
Vlada je z novim odlokom s 26. oktobrom spremenila epidemiološka seznama držav (rdeči in zeleni) ter uvedla možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. V skladu s PKP5 pa se spreminjajo pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.
odredbo vrhovnega sodišča, ki je začela veljati 20. oktobra, se prilagaja delo sodišč.
Na kaj vse morate biti pozorni pri odrejanju drugega dela ali dela na domu, objavljajo v stališču MDDSZ.
Če vas skrbi, da ste okuženi (se slabo počutite, kašljate, imate vročino ali težko dihate) ostanite doma in se izogibajte vsem stikom. Pokličite osebnega zdravnika ali urgentno službo, če osebni zdravnik ni dosegljiv. Ta bo po pogovoru z vami ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum na okužbo z novim koronavirusom upravičen, vam bo po telefonu dal nadaljnja navodila. Pomembno je tudi, da k zdravniku, po nujno medicinsko pomoč ali v bolnišnico ne hodimo osebno. Če moramo poiskati nujno medicinsko pomoč, jo najprej pokličemo po telefonu.
Novi koronavirus se med ljudmi širi kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manj od 1,5 metra oddaljenosti.
Vsem, ki imate tehnično možnost, toplo priporočamo tudi uporabo državne aplikacije #OstaniZdrav, ki vas opozarja, če ste bili morda v kontaktu z okuženo osebo. V tem primeru lahko namreč vsi hitro prilagodimo naša prihodnja ravnanja in delo. Aplikacija je pred dnevi pridobila tudi pozitivno mnenje Informacijskega pooblaščenca in deluje anonimno, tako da ne zbira vaših osebnih podatkov. Povezavo do aplikacije najdete TUKAJ
Storite vse, da ostanete zdravi.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook