Željko Vertelj
Željko Vertelj je član VDMFKTihožitjeŽeljko Vertelj je slikar, ki čuti slovensko tradicijo in jo nadaljuje, dopolnjuje ter vedute in krajine podaja v malo blagem in zabrisanem tonu. Njegova poteza čopiča je premišljena, mogoče še malo plaha, pa vendar dovolj odločna, da v tem času, odkar Vertelj slika, nastajajo kvalitetna dela. Željko je slikar, ki mu oblikovanje globinskih razsežnosti prostora v določenem izbranem slikarskem motivu pomeni poseben izziv.

»Nekatera njegova krajinska dela preraščajo okvir realističnega slikarstva in sodijo v meje slikarjeve optične zaznave krajine, ko svetloba neprestano spreminja njene oblike in v katere se gore, vode, nebo in obzorje povezujejo v enotno barvno prizorišče. To je prej temno kot svetlo. V njem se zrcali slikarjevo razpoloženje, ki ga simbolno prenaša v barvo, ki mu je najpomembnejše osebno izrazilo.

Petelin - priljubljen motivRekaRazpoloženjskost, ki je poleg drugih vsebin značilnost omenjenih krajin, najde topel odmev tudi v njegovem zimskem gozdu, kjer se zdi, kot bi slikar ves svet s seboj vred rad prekril s toplo snežno odejo.

Željko Vertelj je po eni strani realist, kar posebej kažejo njegova oblikovno zrela tihožitja, ob njegovem realizmu pa se vedno bolj vidno porajajo ekspresivno, simbolno obarvane težnje, ki izpričujejo slikarjevo občutljivo naravo in z njo usklajeno sposobnost prepričljivega slikarskega izražanja.
Željko Vertelj se je rodil 26. julija 1959 in po prometni nesreči v letu 1993 postal tetraplegik. Živi in dela v Kočevju in je študent Mednarodnega združenja slikarjev (VDMFK), ki svoja likovna dela ustvarjajo tako, da čopič držijo z usti ali nogami. ZGIBANKA