Darinka Slanovec

Na podelitvi prve nagradeDarinka SlanovecDarinka Slanovec prefinjeno tke verze kot kitajsko svilo - tako mehko in tako močno. »Na svileno vrv se je možno tudi obesiti...« Tudi novo besedo ustvari, kadar ji v znanih zmanjka najustreznejši odtenek (npr.: igračnica).
Med literati paraplegiki predstavlja izbrušenost verzov in prefinjenost čutenja, čustev. A glej, tudi v njenih pesmih ni opazne zamejenosti, prizadetosti. V njih je občutljivost trepetlikinih listov in moč debla – je o pesmih Darinke Slanovec pripomnila slovenska pesnica Neža Maurer.

Darinka Slanovec je na mednarodnih natečajih haiku poezije, ki jih organizira Društvo Apokalipsa, prejela dve prvi in eno tretjo nagrado ter pohvalo za niz petih haikujev. Najprej je tretjo nagrado prejela 7. junija 2007 na 9. natečaju kjer je sodelovalo 115 piscev iz Evrope, Severne Amerike in Nove Zelandije. 24. septembra 2011 je na 13. natečaju, kjer se je za nagrade potegovalo 352 haikujev, prejela prvo nagrado, enak uspeh pa je dosegla 17. junija 2017 na 19. natečaju. Na tem natečaju je bila udeležba precej manjša kot v preteklih letih. Sodelovalo je 74 avtoric in avtorjev iz trinajstih držav - Avstralije, Črne gore, Francije, Hrvaške, Indije, Izraela, Japonske, Makedonije, Nove Zelandije, Romunije, Srbije, ZDA in Slovenije.

Milivoj Šurbek je uglasbil nekaj pesmi Darinke SlanovecNaša pesnica je ob izdaji samostojne pesniške zbirke SLED ANGELOV (2003) sodelovala tudi pri prevodu izbranih liričnih besedil Phila Bosmansa v slovenščino - NE POZABI NA VESELJE (1996).
Leta 1998 je prejela nagrado na I. literarnem natečaju Mohorjeve družbe Celje in Radia Ognjišče.
Je ena izmed štirih avtorjev pesniške zbirke - MOST NA DRUGI BREG (1998) in ena izmed petih avtorjev slovensko-makedonske pesniške zbirke - NEMIRNA MISEL (2004).
Skladatelj prof. Milivoj Šurbek je uglasbil štiri Darinkine pesmi. Prva nosi naslov "Bolečina," druga »Resnica, tretja "Veselo sporočilo," četrta pa "Metulji.« Vse štiri izvaja Komorni moški zbor Lek.
Darinka Slanovec se je rodila 21. novembra 1948, živi in ustvara pa v Mekinjah pri Kamniku.

Nagrajeni haikuji

"Doma
moj kazalec obvisi
v praznem"

"Tih
sredi zrelega polja
mejnik
"Leže v travi
občudujem oblake
nad mojo vasjo"
I. NAGRADA I. NAGRADA III. NAGRADA

Sled angelov

VPRAŠANJE
V roki tehtam
jabolko
zadržane, smrtne želje -
edini sad drevesa
v ozadju zimskega vrta.
Me bo nasitilo?
Mi bo zavdalo?
Kdo ugrizne s slastjo v trpko negotovost?
Kdo tvega
svojo pesem,