Ohranjevanje zdravja

Namen programa je krepitev telesnega stanja in zdravega življenjskega sloga
paraplegikov in tetraplegikov.

Šport+rekreacija=ohranjevanje zdravjaProgram obsega različne aktivnosti, ki pripomorejo k boljšemu fizičnemu in duševnemu zdravju posameznika. Poleg športnih aktivnosti je organizirana še rekreacija, presoterapija in obnovitvena rehabilitacija. Za kakovostno izvedbo programa je potrebna organizacija, najem prostorov, organizacija prevozov, koordinacija z mrežo socialnih poverjenikov, strokovnjaki, CSD in drugimi institucijami. Program zajema tudi informiranje javnosti o specifiki paraplegije in tetraplegije ter o pomembnosti preventivnega obnašanja, zlasti v prometu in v prostočasnih aktivnostih.

Merjenje holesterola, sladkorja in krvnega pritiskaVsakoletni preventivni pregled članom omogoča, da se seznanijo z boleznimi sodobnega časa in svojim zdravstvenim stanjem na tem področju. Zdravnica in višja medicinska sestra jim po predavanju, izmerita sladkor, holesterol in krvni tlak. Vsako leto posebej ugotavljamo, da bi morali predvsem sami kaj več storiti za svoje zdravje in pomisliti, da nas poleg paraplegije ali tetraplegije lahko doleti še kaj hujšega. Pozorni bi morali predvsem na nezdravo prehrano. Zavedati bi se morali, da so mastna hrana, preveč soli, kofein in nikotin ter premalo gibanja glavni povzročitelji teh nevarnih bolezni. Povsem upravičeno jih imenujemo kar tihi ubijalci, saj se nam nepričakovano, postopoma in na neboleč način prikradejo. Pri tem paraplegiki in tetraplegiki nismo nikakršna izjema.

Presoterapija v prostorih društvaV prostorih društva izvajamo za člane tudi presoterapijo, svetlobno terapijo in masažo. Brezplačno presoterapijo priporočamo vsem, ki jim zatekajo noge oziroma jim v telesu zaostaja tekočina. Presoterapija je pravzaprav neka vrsta limfne drenaže kombinirane s teens stimulacijo (elektrostimulacija), ki jo samodejno izvaja posebna aparatura. V potek presoterapije pa je lahko vključena še dodatna svetlobna terapija, ki spodbuja prekrvavitev in pretok skozi celice, spodbuja tvorbo kolagena, vpliva na hitreje celjenje ran in zdravljenja infekcij. Deluje protivirusno, proti bakterijsko in proti glivično in podpira limfni sistem. Terapija se izvaja deset dni zapored.
Članice in člani pa po zelo ugodni ceni lahko koristijo tudi masažo. Veliko paraplegikov in tetraplegikov ima različne bolečine, ki jih masaža lahko precej ublaži. Pripomore tudi k boljšemu krvnemu pretoku in blagodejno vpliva na telo.

Plavanje in razgibavanje v termalni vodi je izredno koristnoObnovitvena rehabilitacija, ki jo vsako leto organizira Zveza paraplegikov Slovenije poteka v Zdravilišču Laško, Termah Čatež in v Termah Zreče, od leta 2013 pa še v Termah Dobrna, Termah 3000 v Moravskih Toplicah, Zdravilišču Radenci, Termah Topolšica, Termah Lendava in Domu paraplegikov v Pacugu.Termah Čatež, Termah Zreče in Zdravilišču Laško. Namenjena je vsem članom društva in je prav gotovo največja dobrina, ki nam jo omogoča družba. V vseh treh zdraviliščih si z intenzivno terapijo in plavanjem v termalni vodi udeleženci temeljito obnovijo in ohranijo svoje zdravje. Vsak dan imajo na voljo po tri terapije, izbirajo pa lahko med ročno in podvodno masažo, elektroterapijo, limfno drenažo ali razgibavanjem. Lahko pa koristijo še različna telovadna orodja ali pa se vsako jutro pred zajtrkom udeležijo skupnih razgibalno dihalnih vaj.Rekreacija v URI-SOČA

V telovadnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča enkrat tedensko poteka rekreacijska vadba najtežje gibalno oviranih tetraplegikov, ki jih na vadbo vozimo z društvenimi kombiji. Rekreacija enkrat tedensko poteka tudi v bazenu inštituta. Program rekreacije vodi strokovno usposobljen terapevt. Košarkaši, kegljači, igralci tenisa in namiznega tenisa in strelci v hladnih dneh trenirajo na zaprtih vadbiščih, smučarji pa na smučiščih. Atleti imajo aktivne treninge v toplejših mesecih, v zimskih mesecih pa moči nabirajo v fitnesih.