Športne panoge

ATLETIKA


Najboljša aktivna atletinja Tanja CerkvenikAtletika je zagotovo ena naTekmujejo tudi tetraplegiki - Slavko Ivančičjprimernejših športno-rekreativnih panog, saj omogoča širok izbor posameznih disciplin in zahteva od posameznika različne sposobnosti. Z atletiko se lahko ukvarjajo tudi starejši, ženske ali tetraplegiki. Atletske discipline delimo na mete (disk, krogla, kij, kopje) ter vožnje (kratke in dolge proge, štafete, maraton).
Prednosti: Vse atletske discipline razvijajo in povečujejo moč, hitrost in koordinacijo gibov.
Organizirana tekmovanja potekajo v poletnem času na stadionih po Sloveniji. Odlične atletinjeNaša ekipa tekmuje v ekipnem ligaškem atletskem tekmovanju, kjer v štirih krogih nastopa osem ekip. Hitrostna vožnja - "formula"Uvrščamo se med tri najboljše ekipe. Najboljši atleti pa tekmujejo tudi na različnih mednarodnih tekmovanjih in dosegajo odlične rezultate. Naša najboljša atletinja je paraolimpijka Tanja Cerkvenik, povemo pa naj, da so atletinje in atleti DP ljubljanske pokrajine na paraolimpijskih igrah osvojili eno zlato in pet bronastih medalj.
Organizirani treningi v pomladanskih, poletnih in jesenskih terminih potekajo na Železničarskem atletskem stadionu v Ljubljani, kondicijske priprave pa v fitness centru. Vodi jih Anrej Omahen.
Enkrat letno društvo organizira enega od štirih krogov slovenske lige, večkrat pa tudi največje srečanje slovenskih atletinj in atletov - memorial prof. Bojana Hrovatina.

KOŠARKA NA VOZIČKIH

Naša prva kolektivna igraNa novoletnem turnirju v KočevjuKošarka je dinamična igra, ki v celoti aktivira igralca in njegov nevromuskularni sistem ter zahteva dobro telesno, tehnično in taktično pripravljenost s smislom za kolektivno igro. Košarka se igra na standardnih igriščih z normalno visokim košem, igralci pa igrajo na vozičkih, ki so namenjeni izključno košarki. Posebnost košarke na vozičkih je, da so tekmovalci kategorizirani po stopnji gibalne oviranosti, oziroma višini poškodbe hrbtenjače (1 - 4,5 točk); ekipa s petimi igralci ne sme presegati 14,5 točk.
Prednosti: Košarka na vozičkih v polni meri razvija motorične sposobnosti, moč, hitrost, preciznost, koordinacijo, ravnotežje in gibljivost.
Organizirana tekmovanja se v letu odvijajo v državni ligi, v kateri so štiri kola. Poleg tega se košarkarji našega društva udeležujejo tudi mednarodnih tekmovanj v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, BiH in na Češkem. Košarkaši našega društva so tudi člani slovenske ekipe, ki tekmuje v regionalni ligi. Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine organizira enega izmed največjih mednarodnih tekmovanj - Pogačnikov memorial, kjer jih spodbujajo različne plesno navijaške skupine. Organizirani treningi potekajo skozi leto v telovadnici OŠ Dragomer in v telovadnici OŠ Dol pri Ljubljani. Vodi jih Marino Popovič

KEGLJANJE

Najboljši kegljačici društva Senka Ivaniševič in Cvetka ŠtirnTrening na Malenškovi v LjubljaniKegljanje ni registrirana športna panoga v mednarodnem merilu, nudi pa obilo športnih užitkov in zabave. Na splošno pritegne zlasti starejše ljudi, od katerih je kar nekaj žensk. Ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, izvaja pa se po pravilih, ki veljajo tudi za neinvalidne kegljače. Kegljači in kegljačice tekmujemo v posamični ali ekipni konkurenci.
Prednosti: Kegljanje ugodno vpliva na razvoj motoričnih sposobnosti, koordinacijo gibov in ravnotežja.
Organizirana tekmovanja skozi leto: vsako regijsko društvo organizira po eno tekmovanje, Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pa organizira dve tekmovanji - v Domžalah in Kočevju. Zadnja leta imamo najboljše kegljače tako v ženski kot moški konkurenc. Organizirani treningi potekajo vsak ponedeljek na kegljišču v Malenškovi ulici 1 v Ljubljani, vodi pa jih naš najboljši kegljač med tetraplegiki Slavko Ivančič.

NAMIZNI TENIS

Paraolimpijca Bojan Lukežič in Ivan LisacTreninge vodi tetraplegik Zdenko HorgasNamizni tenis je ena izmed najbolj priljubljenih športnih disciplin pri paraplegikih in tetraplegikih. Primerna je tako za rekreativno vadbo kot tudi za tekmovanja. Pravila se ne razlikujejo od pravil za neinvalidne tekmovalce, kar velja tudi za loparje in dimenzije miz. Tekmovalci, ki zaradi prizadetosti rok ne morejo držati loparja, lahko uporabljajo posebni nastavek.
Prednosti: Namizni tenis povečuje motorične spretnosti in hitrost refleksov ter krepi mišice trupa.
Organizirana tekmovanja skozi leto: Tekmovalci se udeležujejo tekmovanj v rekreacijski ligi neinvalidnih igralcev namiznega tenisa ter na mednarodnih tekmovanjih. V naših vrstah imamo kar nekaj uspešnih tekmovalcev, ki so nastopili tudi na paraolimpijskih igrah..DP Gorenjske pa ima v svojih vrstah celo zmagovalko iz paraolimpijskih iger v Atenah.
Organizirani treningi potekajo vsak ponedeljek v športni dvorani ŠDIL na Malenškovi 1 v Ljubljani, vodi pa jih Davor Škrinjar

 TENIS

Za tenis je premalo zanimanjaNa turnirju v LaškemZačetki tenisa na vozičkih segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Začelo se je (kot mnogo drugih stvari) v Ameriki. No, v Evropi so začeli invalidi tenis igrati v sedemdesetih letih, pri nas v Sloveniji pa v devetdesetih.
Naši tenisači so tekmovali že na prvem turnirju, ki ga je Zveza paraplegikov Slovenije leta 1994 pripravila v Domžalah, nato pa na različnih turnirjih in tekmovanjih doma in po Evropi.
Vrsto let smo v Laškem sodelovali na tako imenovanih VIP turnirjih, kjer so poleg igralcev na invalidskih vozičkih tekmovale tudi znane športne, medijske in politične osebnosti. Zdaj tekmujemo na turnirjih, ki jih izmenično pripravljata Thermana v Laškem in naše društvo v Šenčurju pri Kranju.
Žal, je ta šport pri nas premalo cenjen. Premalo je zanimanja med invalidi, še manj pa med tistimi, ki naj bi za šport invalidov skrbeli. Vse je povezano z visokimi stroški in vse se začne in konča pri denarju. V tenisu ni skupin ali omejitev. Pomembno je le, da tekmovalec sedi na vozičku, ne glede na višino in vrsto poškodbe. Tetraplegiki imajo svojo skupino..

STRELJANJE

Veselka Pevec lahko užene vso moško konkurencoStarosta med strelci Zlatko BernašekStreljanje z zračnim orožjem je uradna paraolimpijska disciplina. Primerna je tudi za tetraplegike, saj si lahko pomagajo z dodatnim naslonom za puško. Streljanje se izvaja v naslednjih položajih:
- brez naslona
- z naslonom roke, ki podpira puško
- z naslonom obeh rok na strelsko mizico.
Prednosti: Streljanje pripomore k boljši koncentraciji in sprostitvi, obenem utrjuje mišice trupa in rok.
Organizirana tekmovanja skozi leto: naši strelci tekmujejo v dopisni ligi, priložnostnih strelskih tekmovanji in seveda na državnih prvenstvih. Verjetno je prav, da tudi na naši spletni strani omenimo, da ima Zveza paraplegikov Slovenije odličnega vrhunskega strelca Franca Pinterja (DP-MB), ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka, tremi srebrnimi in eno bronasto kolajno iz paraolimpijskih iger in še z vrsto odličnimi uvrstitvami.
Organizirani treningi potekajo vsak torek na strelišču v Jakličevem domu na Vidmu. Vodi jih naša najboljša strelka Veselka Pevec, ki je v letu 2014 na svetovnem prvenstvu v Suhlu v razredu padajoče tarče osvojila zlato medaljo in pristreljala normo za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

SMUČANJE

Najboljši smučar društva Gal JakičNa smučanju v Kranjski GoriPo belih strminah vijugamo tudi paraplegiki in tetraplegiki. Toda ta opojni zimski šport je zaradi drage opreme (monoski, čelada, očala ustrezna topla oblačila, vozovnice, dostop do smučišč), dokaj drag in zato dosegljiv le manjšemu krogu naših članov. Dodatne težave pa na naših smučiščih povzročajo neprilagojene in večkrat nedostopne sanitarije. Toda kljub temu že kar nekaj naših članov rekreativno smuča, imamo pa tudi smučarja tekmovalca svetovnega merila.
Pri nas je na belih strminah ledino zaoral Žiga Breznik, ki je tekmoval na evropskem pokalu in leta 2006 nastopil na paraolimpijskih igrah v Torinu. Po njegovi poti je šel trenutno naš najboljši smučar Gal Jakič. Kot predtekmovalec se mu je pridružil na paraolimpijadi v Torinu, čez štiri leta pa že tekmoval na paraolimpijskih igrah v Vancouvru. Nastopil je tudi na paraolimpijskih igrah v Sočiju. Največji uspeh je dosegel na severnoameriškem tekmovanju v NorAm, ko je v slalomu osvojil srebrno kolajno.
Smučar paraplegik se z vozička presede v poseben sedež, ki je z vzmetjo pripet na smučko. Za ravnotežje pri startu in med vijuganjem mu služita dve kratki smučki pritrjeni na krajši bergli in že je nared za spust po strmini.
Smučarji našega društva že nekaj let zelo uspešno tekmujejo na Pokalu Zveze paraplegikov Slovenije v Kranjski Gori in Rogli.

 PLAVANJE

Rekreativno plavanje v bazenu z morsko vodoAleš Sečnik - plavalec s svetovnim rekordomPlavanje je ena izmed najprimernejših aktivnosti za gibalno ovirane, saj lastnosti vode omogočajo veliko bolj samostojno gibanje. Plavanje krepi in masira celotno telo, povečuje kapaciteto pljuč in pripomore k sprostitvi mišic celega telesa. Voda mora biti za vadbo primerno topla, ker je pri gibalno oviranih paraplegikih in še posebej pri tetraplegikih občutek mraza bolj pogost. Poskrbljeno mora biti tudi za varnost, zato je v vodi prisotnost spremljevalca nujno potrebna.
Od oktobra do maja organizirano vadbo razgibavanja in plavanja izvajamo vsak teden v bazenu URI-SOČA, v poletnih mesecih pa dvakrat tedensko na tako imenovanih kopalnih dnevih v morski vodi bazena Doma paraplegikov v Pacugu. Veliko naših članov pa sprostitev in vsakodnevno plavanje v termalni vodi izkoristi na vsakoletni obnovitveni rehabilitaciji v zdraviliščih.
Nekaj naših članov se ukvarja tudi s tekmovalnim plavanjem. Najbolj uspešen je tetraplegik Aleš Sečnik, ki je v letu 2010 na mednarodnem tekmovanju v Berlinu v svoji skupini postavil svetovni rekord, v letu 2011 pa na mednarodnem plavalnem mitingu v Italiji izpolnil normi za nastop na paraolimpijskih igrah v Londonu. Za rekreativno plavanje skrbi Andrej Majer.

 BILJARD

Edini tekmovalec, ki aktivno tekmuje v biljarduBiljard je zanimiva igra, ki jo paraplegiki radi igramo, vendar je za to bolj malo priložnosti. Biljardna miza zahteva kar precej prostora, ki ga v društvenih prostorih nimamo. Matej Brajkovič je na evropskih prvenstvih osvojil že 5 bronastih kolajnZato je trening mogoč le v redkih klubih, ki so dostopni igralcu na invalidskem vozičku. Toda kljub temu imamo igralca, ki je na evropskem prvenstvu v biljardu za invalide leta 2005 na Nizozemske, že posegel po medalji. To je Matej Brajkovič, ki trenira v ljubljanskem klubu ZMAJ in je med tekmovalci edini invalid na vozičku.

Do sedaj je osvojil že kar nekaj pokalov na slovenskih turnirjih in dobil sedem bronastih kolajn na evropskih prvenstvih. Ker je med igralci svetovne elite med invalidi daleč najmlajši, ima vse možnosti, da poseže po visokih uvrstitvah. Na svetovnem prvenstvu v decembru 2008 v Ameriki je že prišel do odličnega 5. mesta. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je tudi državni prvak. Matej biljard obožuje in ga bo igral dokler mu bodo razmere to dovoljevale. Starost ni omejitev, voziček pa tudi ne.

 CURLING

V curlingu na vozički tekmujejo mešane ekipeNaša ekipa je že zabeležila prvo zmagoZgodovinski dan za slovenski curling je 5. marec 2010, ko je skupina navdušencev včlanjenih v Curling klub Ljubljana in Curling klub Zalog ustanovila Curling zvezo Slovenije (CZS) in se včlanila v Svetovno curling zvezo. Zgodovinski dan za naše društvo pa je 15. marec 2011, ko je bil vržen prvi »kamen« z invalidskega vozička.
Novo športno panogo smo poimenovali Para-curling, največ zanimanja zanjo pa so pokazali športniki našega društva. Ljubitelji te zanimive kolektivne igre na ledeni plošči trenirajo na Drsališču Zalog, kjer so ob koncu leta 2011 že dokaj uspešno odigrali prve tekme. Pravijo, da je curling šport v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Mogoče bodo v prihodnosti nastopili celo na paraolimpijskih igrah, saj je curling od paraolimpijskih iger v 2006 Torinu naprej, sestavni del teh iger. V letu 2014 je slovenska reprezentanca, ki jo vodi Gregor Vrbinc sestavljajo pa igralci našega društva, nastopila na kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu. Zabeležila je prvo zmago na mednarodnem tekmovanju.
Curling izhaja iz Škotske, njegove prve omembe pa zasledimo v XVI. Stoletju. Vendar je zelo verjetno, da je veliko starejši in da so ga igrali po celotni severni Evropi. Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi granitnimi kamni imenovanimi stones. Curling je najbolj razširjen v Veliki Britaniji, Skandinaviji, ZDA in Kanadi kjer imajo tudi največ igralcev. Svetovna curling zveza ima sedež v Perthu na Škotskem. Pri društvu curling vodi Mojca Burger. Poglejete še kaj več ...

BOCCIA

Pripomočki pri usmejrjanju boccBoccia je paraolimpijski športBoccia je paraolimpijski šport, ki je namenjen predvsem tetraplegikom, oz. najtežje gibalno oviranim športnikom. Boccia je nekakšna različica balinanja, pri katerem mora tekmovalec svoje boccie čim bolj približati balinčku, ki se od ostalih žog razlikuje po barvi. Primeren prostor za igranje je dvorana, igrišče pa mora biti dolgo 12 in široko 6 metrov.
Za igro se uporabljajo usnjene žoge (boccie) različnih barv. Polnjene s posebnim peskom in so nekoliko lažje od običajnih. Prilagojene so umetni podlagi igrišča in športu težje gibalno oviranih športnikov invalidov.
Tekmovalci nastopajo v štirih različnih klasifikacijah - BC1, BC2, BC3 in BC4. Na mednarodnih tekmovanjih športniki lahko tekmujejo posamično vsak v svoji klasifikaciji, lahko pa tudi v parih ali ekipah s po tremi igralci. Najtežje gibalno ovirani igralci pri metu in usmerjanju žoge uporabljajo pripomoček, podoben toboganu.

 ŠPORTNI RIBOLOV

Za "ribičijo" je pri društvu zadolžen Peter KraljV mirni in tihi naraviŠportni ribolov s plovcem je poletna športno-rekreativna disciplina, v kateri tekmujejo tako starejši kakor tudi mlajši člani. Seveda prevladuje moška populacija. Tekmovanja v športnem ribolovu se izvajajo po pravilniku Ribiške zveze Slovenije.
Prednosti: Poleg športnih užitkov nudi ribolov predvsem obilo sprostitve v naravnem okolju, kjer se človek naužije svežega zraka in prisluhne naravi
Organizirana meddruštvena ligaška tekmovanja potekajo po celotni Sloveniji, ki jih organizira tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine.
Priprave na tekmovanja: Naši člani imajo na voljo tudi dve lovni karti Domžalske ribiške družine, ki ju uporabljajo za priprave na tekmovanja. Ribiče vodi Peter Kralj, ki je v letu 2014 osvojil naslov državnega prvaka.

ŠAH

Naš najboljši šahist Edo Planinc (desno)sah2Šah je panoga, ki je razširjena in priljubljena zlasti med moškimi člani društva. Da bi šah članom še nekoliko bolj približali smo v prostorih društva pripravili tečaj. Vodil ga je naš vrhunski šahist in mojstrski kandidat Edo Planinc.
Prednosti: Šah spodbuja mentalne sposobnosti, krepi koncentracijo in umirja duha.
Organizirana tekmovanja potekajo v državni ligi, šahisti društva pa se udeležujejo tudi turnirjev, ki jih pripravljajo druga pokrajinska društva - Radejev in Brezovnikov memorial. Naši šahist tekmujejo tudi na državnem prvenstvu, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije in na mednarodnem ekipnem turnirju v Banja Luki.
Društvo je tudi organizator odmevnega tradicionalnega turnirja v Zavodu Prizma v Ponikvah, ki se ga udeležijo šahistke in šahisti iz pokrajinskih društev Zveze in šahisti iz Bosne in Hercegovine. Šahiste vodi Jasmin Sabljakovič.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
03170-1003169118

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook