Predstavitev sta vodila Rok in JožeUčenci so predstavitev pozorno poslušaliFOTOGRAFIJE - Na OŠ Primoža Trubarja v Velikih Laščah smo se v marcu s projektom »Različnost je zakon,« že predstavili. Takrat smo se tudi dogovoril, da naš projekt predstavimo še učencem zadnjih letnikov šole.

10. maja so predstavitvi društva, delu in življenju paraplegikov in tetraplegikov ter predstavitvi vzrokov, ki so nas pripeljali na invalidski voziček, prisluhnili učenci in pedagogi dveh sedmih in dveh osmih razredov. Rok in Jože sta jim predstavila in s projekcijo slik popestrila vseh šest socialnih programov društva.

Govorila sta o prevozih paraplegikov, kompenziranju invalidnosti, osebni asistenci, ohranjevanju zdravja, interesnih dejavnosti ter športu in rekreaciji paraplegikov.

Učenci in njihovi pedagogiUčenci višjih razredovPoučna je bila predstavitev paraplegije in tetraplegije ter njenih hudih posledic. Toda najbolj pomembna so bila opozorila na vzroke naše hude invalidnosti; padci z dreves in objektov, skoki v vodo, adrenalinski šport, in drugo. Še posebej pa sta Rok in Jože opozarjala na prometne nesreče, ki predstavljajo več kot eno tretjino vseh drugih vzrokov naših poškodb.

Prepričani smo, da je bila to za učence nekakšna življenjska izkušnja, prav gotovo pa koristen in poučen napotek za bolj varno življenje. Če pa bomo z našimi opozorili kakšnega od njih obvarovali pred morebitno nesrečo, smo pa že dosegli velik namen.

Ob tej priložnosti nam je ravnateljica mag. Metoda Kolar povedala, da njihovo šolo obiskuje okrog 370 učencev, za njihovo znanje pa skrbi 70 pedagoških delavcev. Tokratno predstavitev so vključili v okvir Državljanske domovinske vzgoje.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook