Projekt je predstavil Rok BratovžPredstavnik društva Rok Bratovž je 14. junija 2016 v sklopu našega projekta preventive in osveščanja obiskal OŠ 8 talcev Logatec.
Tokrat je 51 učencev osmih razredov prisluhnilo predavanju o tetraplegiji in paraplegiji ter vzrokih in posledicah poškodbe hrbtenjače. V tišini in brez vprašanj učencev (na nekaterih obrazih je mimika povedala svoje), je šolska ura hitro minila. Ob zaključku mu je ravnateljica v zahvalo izročila darilo, ki so ga izdelali učenci. Tudi učitelji so bili mnenja, da je otrokom koristilo opozorilo na posledice, ki jih prinesejo poškodbe skokov v vodo, prometne nesreče, padci z dreves in drugo. Ta opozorila so poleg nošenja čelade na motorjih in kolesih najbolj aktualne za ta letni čas.
Z ravnateljico smo se tudi dogovorili o nadaljnjem in malo bolj obširnem sodelovanju z predstavitvijo košarke, namiznega tenisa, poligona in slikanja z usti.

VTISI NEKATERIH UČENCEV
Predavanje bilo zanimivo, poučno in informativno. Nisem mislil, da lahko ljudje, ki so invalidi še vedno živijo življenje na zanimiv in zabaven način. Najbolj zanimivo je bilo slišati, da je eden od takšnih ljudi celo prišel na vrh Triglava, da še vedno potujejo in si ogledujejo svet, igrajo šport (zelo zabaven šport) in celo še vedno vozijo in plavajo. Edino žalostno je videti koliko reči ne morejo narediti. Lepo je bilo poslušati ta govor od enega, ki je dejansko invalid. Mislim, da ne bi moral dodati še česar koli zato bom zaključil tukaj. Hvala, da ste prebrali
Janez Ovsec

Meni je bila predstavitev zelo poučna in zanimiva. Od tega bi se morali mladi veliko naučiti. Rok nam je nazorno povedal, kaj se zgodi, če si nepreviden in ne paziš samega sebe. Opisal nam je svojo zgodbo in življenje danes.
Opisal je tudi društvo, katerega je del, in predstavil njihovo delo in načine kako pomagajo para in tetraplegikom in jim lajšajo življenje po nesreči. Res bi se lahko, oziroma bi se morali od predavanja kaj naučiti in predvsem spoštovati in ceniti naše življenje in življenje bližnjega.
Lea Grom

Predavanje je bilo zanimivo, spoznal sem veliko novih reči o invalidih. Zdaj znam razlikovati paraplegike od tetraplegikov. Predavanje mi je odprlo oči. Spoznal sem, kako težko je invalidom. Čudim se in zanima me, kje iščejo smisel in upanje, da nadaljujejo s težkim življenjem. Tega sam ne bi zmogel. Predavanje je v meni dvignilo spoštovanje do invalidov, saj so vsi zelo močni ljudje, ki prestajajo težke stvari. Od tega predavanja sem bolj zaveden kar se tiče nesreč, ki lahko peljejo k invalidnosti, in sem bolj pozoren na stvari, ki bi pripeljale do teh nesreč.
Zahvalil bi se gospodu Roku za čudovito predavanje.
Luka Vovk

V torek, 14.6. smo imeli predavanje o paraplegikih in njihovem društvu. Rok nam je zelo lepo predstavil svojo življenjsko zgodbo, okrevanje in kako živi danes. Seznanil nas je tudi z vzroki za invalidnost in kako se moramo zaščititi, da do tega ne pride.
Nato nam je predstavil še s kakšnimi dejavnostmi se v društvu ukvarjajo, kako poskušajo invalidom omogočiti čim bolj normalno življenje, kot so ga imeli pred nesrečo.
Predavanje je bilo zelo poučno, ker smo se naučili, da z eno sekundo neprevidnosti lahko spremenimo svojo prihodnost.
Brigita Nagode

Bilo je zelo zanimivo in poučno. Spoznali smo kakšno je življenje na invalidskem vozičku in s kakšnimi težavami se spopadajo para in tetraplegiki. Morda pa je ura hitro minila tudi zaradi predavatelja, saj njegovega glasu res ni bilo težko poslušati. Loti Turk
Predavanje je bilo zanimivo. Izvedela sem nekaj novega. Nikoli si nisem najbolje predstavljala življenje invalidov, zdaj mi je vse skupaj nekoliko bliže. Zanimivo mi je bilo s katerimi športi se lahko ukvarjajo in kako izgleda avto od invalidov. Pohvalila bi gospoda Roka, ki je vse skupaj dobro in zanimivo povedal.
Patricija Pirnar

Ko sem stopil v jedilnico in zagledal človeka na invalidskem vozičku, sem najprej pomislil na to, kaj bi se mu lahko zgodilo. Ko je povedal, da je imel nesrečo z avtom, sem pomislil na to, koliko nesreč se zgodi zaradi nespametnih in neprevidnih voznikov. Kar veliko se jih konča s poškodbami, tudi s takimi, ki vodijo do invalidskega vozička. Ko je razlagal, kaj vse počnejo invalidi, sem si rekel, da so res psihično močni, ker imajo upanje. Če bi se meni zgodilo kaj takega, bi najbrž hitro obupal, saj sem zelo športen tip. Zato mi je bilo zelo všeč, ker smo prejeli nekaj nasvetov, kako se tega obvarovati. Že manjša neprevidnost nas lahko vodi do invalidnosti. Zato se iskreno zahvaljujem gospodu, ki nam je predaval, ker je bilo poučno in mi je nekako dvignilo moralo, saj oni niso izgubili upanja.
Jernej Fortuna

Predavanje mi je bilo všeč saj nam je pripovedoval nekdo, ki se mu je to že zgodilo ne nekdo, ki vse o tem ve le v teoriji. Gospod Rok nas je posvaril pred nesrečami, zaradi katerih lahko postanemo paraplegiki ali pa tako kot on tetraplegiki. Všeč mi je bilo, ker je rekel da če postaneš invalid se življenje ne konča, temveč se le spremeni.
Jakob Fir

V torek , 14.6 . 2016 smo si ogledali predavanje o tetraplegikih. Gospod nam je razložil kakšno je njihovo življenje, kako se razlikuje od našega življenja, ter š čim se ukvarjajo v društvu ....
Razložil nam je veliko novih stvari, ki jih bomo še potrebovali v življenju. Največkrat se zgodi, da postaneš tetraplegik v prometnih nesrečah, vozimo kolo brez čelade, skakanju v vodo na glavo in pogosto kot sama bolezen že od rojstva ...
Vendar tu se življenje ne konča. Nadaljuje se toda na drugačen način .
Manca Fečur

  Na OŠ 8 talcev v LogatcuNa OŠ 8 talcev v LogatcuNa OŠ 8 talcev v Logatcu

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook