Predstavitev robtskega vozičkaVIDEO - V švicarskem Zürichu je 8. oktobra 2016 potekalo prvo profesionalno mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. Udeleženci so tekmovali s pomočjo visokotehnoloških robotskih pripomočkov, ki so jih razvili raziskovalni inštituti, univerze oziroma podjetja. Tekmovali so v šestih disciplinah: robotski invalidski vozički, robotske proteze za roke, robotske proteze za spodnje ude, eksoskeleti, možganski vmesniki in funkcionalna električna stimulacija.

Slovenska ekipa Avalanche, ki jo sestavljajo študenti in njihovi mentorji iz Laboratorija za robotiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je s svojim robotskim invalidskim vozičkom dosegla odlično tretje mesto.
Robotski vozičekTekmovanje je bilo sestavljeno iz kvalifikacij ter finalnega dela. Ekipa Avalanche se je z zmago v svoji predtekmovalni skupini uvrstila v finale tekmovanja. V finalu so se pomerile ekipe iz Švice, Hongkonga, Japonske ter predstavniki iz Slovenije. Vse ekipe so uspešno premagale vse ovire, tako da je o končni razvrstitvi odločal čas. Ekipa Avalanche je s tretjim najboljšim časom tekmovanja osvojila bronasto medaljo. Uvrstitev na zmagovalni oder je pomenila uresničitev cilja, ki si ga je ekipa zadala pred dvema letoma ob najavi tekmovanja Cybathlon.
Za Team Avalanche je vozil paraplegik, študent Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, član Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Robi Bojanec, ki je postal paraplegik v prometni nesreči pri 12-tih letih. »Pomagati želim našim naslednikom in jim pokazati, da se vse da, samo če se hoče. In da prav tako lahko narediš nekaj iz sebe, četudi si malo "drugačen,"« pravi Robi, ki ni (bil) samo voznik, temveč tudi član ekipe in je sodeloval pri izdelavi ter razvoju vozička.
Projekt Laboratorija za robotiko se je v Sloveniji rojeval in gradil dve leti in bil 6. decembra 2016 v okviru Tedna Univerze v Ljubljani na Fakulteti za elektrotehniko, predstavljen širši javnosti. Kot podporniki projekta smo se predstavitve udeležili tudi predstavniki Zveze paraplegikov Slovenije.
Ob predstavitvi projekta so na Fakulteti opravili še otvoritev prenovljenega vhoda in avle in seveda s svečanim programom obeležili Teden Univerze v Ljubljani.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook