Predstavitev na OvirantlonuV okviru Evropskega tedna mobilnosti je 21. septembra 2017 na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal tretji Ovirantlon. Tudi letošnjega je v sodelovanju z našim društvom, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravil Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir MOL.
Naše društvo se je na Ovirantlonu predstavilo s poligonom,

ki ga sestavljajo različno strme klančine in neprimerna rešetka z vhodom v manjši prostor, stojnico z različno publikacijo in različnimi pripomočki, ki jih v vsakdanjem življenju uporabljajo težje gibalno ovirani tetraplegiki in drugimi ovirami. Nizkopodni avtobus s klančinoNaključni obiskovalci so lahko vse to praktično preizkusili in spoznali s kakšnimi težavami se paraplegiki in tetraplegiki srečujemo v vsakdanjem življenju.
Obiskovalci Ovirantlona so lahko na preizkusni poti na startu sedli na invalidski voziček in se najprej spopadli z ovirami na poligonu, se nato zapeljali po umetni travi, kjer se kolesa ugreznejo v mehko podlago, pot nadaljevali med stožci in se ustavili pri mizi z različnimi pripomočki. Tam so dobili vse informacije o poslanstvu našega društva.
Pripomočki za najtežje gibalno oviranePreizkusno pot so nadaljevali do ovir s katerimi se srečujejo gluhi in naglušni ter slepi in slabovidni invalidi, vse do nizkopodnega in s klančino opremljenega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa. Tisti, ki so vso pot uspešno opravili, so prejeli praktično nagrado.
Ovirantlon so obiskali otroci iz vrtcev, šolarji in številni mimoidoči, ki so s soočanjem z preprekami gibalno oviranih, slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih ljudi, lahko vsaj za trenutek spoznali kako zgleda vsakdan, ko se z invalidskim vozičkom znajdeš pred visokim robnikom ali stopnicami, kako je če si slep in nič ne vidiš ali pa če si gluh in nič ne slišiš.
Tudi Ovirantlon je ena izmed oblik, ko širšo javnost seznanjamo s težavami invalidov, hkrati pa opozarjamo na vzroke, ki so botrovali naši invalidnosti. Z veseljem pa lahko povemo, da je v naši prestolnici ovir vse manj in da Ljubljana postaja vse bolj prijazna do invalidnih občanov. Veseli nas, da se pri preprečevanju in odstranjevanju arhitekturnih in komunikacijskih ovir spreminja tudi miselnost v glavah načrtovalcev. Če je mesto urejeno za nas, je tudi za vse druge prebivalce.

Slalom med stožciTudi otroci so se seznanili z oviramiPoligon z oviramiTretji ovirantlon na Kongresnem trguNaša stojnica

 

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook