Tomaž Plahutnik z recitatorsko skupinoNaše društvo je 27. junija 2021 v Domu starejših občanov Fužine pripravilo »Literarne utrinke z Jurčičem.« V jedilnici doma, kjer potekajo številne večje prireditve in kulturni dogodki, se je zbralo veliko oskrbovancev. Tokrat so skozi recital prisluhnili odlomkom Jurčičevega Desetega brata, ki so jih pod mentorstvom naše pesnice Darinke Slanovec, predstavili recitatorji društva: Ana Feržan, Mirjam Kanalec in Boštjan Vidic. Številnim oskrbovancem je poslanstvo društva predstavila predsednica Mirjam Kanalec, gostom pa dobrodošlico zaželela socialna delavka Mira Videtič.
V Domu starejših FužineKratko, vendar ustvarjalno življenje pisatelja in njegova dela je predstavila povezovalka kulturnega programa Darinka Slanovec, nato pa so v odlomkih Desetega brata zaživeli liki: bogata graščakova hči Manica, revni učitelj Lovro Kvas, sin sosednje graščine Marjan, deseti brat Martinek Spak, Marička, Krčmar in seveda Krjavelj, ki je hudiča presekal na dva kosa. Recital je med odlomki spremljala ljudska pesem, ki jo je iz citer zvabljal priznani in znani citrat ter glasbeni pedagog Tomaž Plahutnik. Lepo, čudovito! Ob tem naj dodamo, da je Tomaž za življenjsko delo prejel Gerbičevo nagrado, ki jo podeljuje Zveza glasbenih šol Slovenije. Seveda je ob predstavitvi in čestitkah prejel bučen aplavz.
Številni oskrbovanci»Leto 2021 zaznamujejo številne okrogle obletnice iz življenja slovenskega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča. Letos obhajamo spomin na 140. obletnico njegove smrti, mineva pa kar 160 let, odkar je Jurčič kot 17-letnik napisal Pripovedko o beli kači (1861) in začel svoj uspešen in obširen ustvarjalni opus. Hkrati se spominjamo 150. obletnice Jurčičevega nastopa uredniške službe pri časniku Slovenski narod, ki je bil prvi slovenski dnevnik in še 140 let od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je Jurčič zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.
Josip Jurčič (4. marec 1844 – 3. maj 1881) je v slovensko literaturo uvedel nove pripovedne oblike: črtice, pripovedke, povesti in romane. Jurčičev Deseti brat (1866) velja za prvi slovenski roman, dramsko delo Tugomer (1876) pa za prvo slovensko tragedijo. Jurčič se je zavzemal za narodovo samozavest, poudarjal skrb za slovenski jezik in narodovo kulturno dediščin,
« je zapisano v zloženki, ki jo je ob tej priložnosti izdalo društvu in so jo udeleženci dobili v spomin. Gostje pa so v spomin dobili simpatične punčke, ki jih izdeluje oskrbovanka doma.
Dom, ki ima 205 oskrbovancev, z zelo dobro ekipo izredno uspešno vodi direktorica Bojanka Genorio, za kar je v letošnjem letu prejela Plaketo mesta Ljubljana.

 Jurčičevi utrinkiTomaž PlahutnikJurčičevi utrinkiJurčičevi utrinkiJurčičevi utrinki

 

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook