Nino Batagelj potapljanjeNino Batagelj, potapljač našega društva se je v Padovi potopil kot prvi invalidni potapljač na svetu. V skupaj zgolj dvanajstih potopih se je potopil globlje od 40 m in opravil pod vodo skupno kilometer poti. Glavni cilj podviga je bilo zbiranje podatkov za znanstveno študijo o vplivih okolja s povišano temperaturo na potapljače z motnjo termoregulacije.
Nino Batagelj živi s poškodbo vratnega dela hrbtenice. Voda je edini medij, kjer ne potrebuje invalidskega vozička. Zato tudi vsem ostalim gibalno oviranim osebam svetuje, naj se čim več gibajo v vodi. V njej namreč lahko izvajaš gibe, ki jih na suhem ne moreš.
V času potopa je Batagelja spremljal izkušeni inštruktor Branko Ravnak, ki v Plavalnem klubu Slovenske Konjice in s kolegi iz Mednarodne zveze IAHD Adriatic že 20 let premika meje pri potapljanju z gibalno oviranimi. Ekipa je ves čas spremljala Batagelja in Ravnaka z različnimi preiskavami, saj so bili podatki ključni cilj podviga. Z analizo bodo znanstveniki lahko povedali kakšne so omejitve oseb po poškodbi vratnega dela hrbtenjače.
Analize bodo v veliko pomoč za gibalno ovirane po vsem svetu. Pridobljene podatke bodo obdelali na Inštitutu za fiziologijo ljubljanske medicinske fakultete, pod vodstvom prof. dr. Žarka Finderleta. Kot pojasnjuje Ravnak, skupaj sodelujejo že več kot deset let, terenski del pa vodi zdravnica Urška Gajšek. Projekt je podprla tudi Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite.
Čeprav sta tako domača kot tudi strokovna javnost do potapljanja invalidov še vedno skeptični, pa Ravnak pravi, da je pomembno, da svet spozna, da se lahko osebe z visoko poškodbo hrbtenjače potapljajo skorajda v vseh okoljih. Naslednji cilj slovenske ekipe je potapljanje v tropskih vodah.
Vir: Delo

 

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook