S predsednikom Državnega svetaV Državnem svetu so 20. septembra 2022 s tradicionalno slovesnostjo podelili plakete najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem - prostovoljci 2021. Med trinajstimi prejemniki je bil na predlog Zveze paraplegikov Slovenije tudi naš član in urednik naše spletne strani Jože Globokar. Izbor najzaslužnejših je izredno težka in odgovorna naloga, ki jo je opravila posebna komisija Državnega sveta.
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v pozdravnem nagovoru med drugim poudaril, da se prav na podlagi prostovoljnega dela najzaslužnejših, kot družba zavemo, da prvič, nismo sami - ne v stiski, ne v nesreči, ne v revščini in drugič, da smo kot povezana, solidarna in odgovorna družba vredni toliko, kot se počuti naš najšibkejši člen družine. Radi poudarimo, da sta s prostovoljnim delom vselej nagrajena dva, tisti, ki se razdaja, kot tisti, ki ga sprejema in potrebuje.
S predsednikom ZPSV obrazložitvi našega prejemnika plakete so zapisali: »Jože Globokar kot prostovoljec v prostovoljnih organizacijah deluje že več kot petdeset let, praktično že od svojega štiriindvajsetega leta, ko si je leta 1968 pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo v vratnem predelu. Prvo je kot prostovoljec začel pri Sekciji paraplegikov in tetraplegikov, nato pri Društvu paraplegikov že od samega začetka pa je delu predan pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Je eden izmed enajstih ustanovnih članov organizacije slovenskih paraplegikov in tetraplegikov v letu 1969.
Za njegov doprinos k izboljšanju kvalitete življenja paraplegikov in tetraplegikov je dobil vsa možna priznanja, na predlog Zveze paraplegikov Slovenije je prejel tudi državno odlikovanje – Rad dela s srebrnim vencem. Dobitniki plaket s predlagateljiV tem več kot pol stoletja dolgem obdobju je deloval v različnih odborih in komisijah, posebej aktiven je bil pri Svetu za preprečevanje in odpravljanje arhitekturnih ovir. Trideset let je bil urednik glasila naše organizacije, od 2004 pa do današnjih dni deluje kot urednik dveh spletnih strani - Zveze paraplegikov Slovenije in Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, kasneje tudi spletne strani Mednarodne NLB Wheel lige v košarki.
Skratka, deloval je predvsem na informativno prostovoljnem področju, več kot deset let je sodeloval z Zlato selekcijo Nedeljskega, ki je igrala mali nogomet za našo organizacijo in skrbel za prepoznavnost Zveze paraplegikov Slovenije. Sodeloval je tudi pri organizaciji številnih dobrodelnih koncertov, med drugim tudi pri koncertih Dobra misel na katerih so se zbirala sredstva za gradnjo Doma paraplegikov v Pacugu.«.
Podelitve, ki jo je nekoliko zavrl koronavirus, so se udeležili številni državni svetniki in predlagatelji, za kulturni program pa so poskrbeli Anže Krevh, virtuoz in svetovni prvak na diatonični harmoniki, ter Pihalni kvintet Policijskega orkestra pod vodstvom Tjaše Bulajić.

92039456