Z ATV v naravoZ ATV po belih poljanahATV- štirikolesniki imajo že kar dolgo zgodovino, saj prvi zametki segajo tja v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so Hondini inženirji naredili prvi prototip. Prvi štirikolesniki so imeli en sam namen – offroad rekreacijo. Američani so najprej želeli imeti vozilo, ki bi v zimskem času zamenjalo motocikle, toda kmalu se je pokazala prava vrednost štirikolesnikov in njihova široka uporabnost. Kar naenkrat so ATV-ji postali uporabni na najrazličnejših področjih - od kmetijstva, poljedelstva, živinoreje, industrije, policije in nenazadnje kot izredno primerni za gibalno ovirane ljudi.

Neverjetno - Adolf Košmrl je prečkal SaharoNa izlet v SemičATV-je so kaj hitro osvojili tudi paraplegiki v Sloveniji, saj jim odpirajo nove poti v širna prostranstva, ki jim prej niso bila dosegljiva. Nekateri paraplegiki jih uporabljajo za ribolov in celo lov, drugi za nabiranje gob ...,vsem pa služijo kot neprecenljivo rekreativno vozilo. Si predstavljate kakšen užitek omogočajo malim smučarjem, ki jih pozimi ATV z veliko hitrostjo vleče po belih poljanah?

Trenutno ima blizu 50 slovenskih paraplegikov štirikolesnike, ki so združeni v sekcijo in širom po Sloveniji prirejajo srečanja. V »PARACENTRU« v Oseku pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah imajo celo svojo kros progo.

Toda, če ima voznik preveč adrenalina v krvi, so ATV-ji lahko tudi nevarni. Velikokrat pride do kočljivih situacij in celo prevračanj, ki se kljub čeladi lahko tragično končajo. Zato previdnost nikoli ni odveč! Velja pa pravilo: brez mobilnega telefona sam z ATV-jem – nikamor! Najbolj varno pa je, da je ATV – motoristov več skupaj.

HandBikeVožnja z ročnim kolesom je prijetna in koristnaRočni kolesarji (HandBbike ročno kolo) se tudi med paraplegiki in manj gibalno oviranimi tetraplegiki, vse bolj pogosto pojavljajo, čeprav je trikolesnik, ki ga poganjamo z rokami, kar precej drag rekreativni pripomoček. Toda pomembno je, da si ob ročnem kolesarjenju dodobra razgibamo in utrdimo ramenski obroč ter okrepimo trebušne, hrbtne in druge mišice.

Teh triciklov, ki so primerni tudi za gibalno ovirane ljudi, je na tržišču veliko, zato je izbira kar težka. Seveda se vse vrti okrog cene. Trikolesnik z verižnim prenosom doseže dokaj veliko hitrost in je izredno primeren za daljše panoramske vožnje. To potrjujejo številne etapne vožnje, ki jih ročni kolesarji prirejajo po slikoviti pokrajini naše domovine in v zamejstvu. Na njih enakovredno sodelujejo tudi paraplegiki in tetraplegiki našega društva. Med bolj zanimivimi je vsakoletni Moravski tek, kolesarjenje po Avstriji, kolesarjenje na maratonu Franja in udeležba na drugih kolesarskih prireditvah. Parakolesarstvo je tudi paraolimpijswka disciplinA

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook