Potapljači se najprej potapljajo v bazenuPotapljamo se tudi paraplegiki in tetraplegiki. Pravzaprav je potapljanje koristno za vse vrste gibalne oviranosti, zato so ga nekatere sodobnejše rehabilitacijske ustanove v svetu vključile celo v svoj rehabilitacijski program. Pritisk v primerni globini vode namreč pozitivno vpliva na izboljšanje gibalnih funkcij, koristni pa so tudi drugi učinki vode. Učinkovitost in smisel tega programa je že v letu 2003 na fiziatričnem kongresu predstavil izraelski center za rehabilitacijo.

Slovenski paraplegiki smo se s potapljanjem seznanili v začetku leta 2002 v sklopu pilotnega projekta »POTAPLJANJE ZA LJUDI S POSEBNIMI POTREBAMI,« ki ga je pripravilo združenje IAHD-ADRIATIC . Še isto leto se je nekaj paraplegikov aktivno vključilo v združenje in v juniju 2003 že uspešno končalo teoretično in praktično šolanje za osnovno potapljaško kategorijo po CMAS.

Sledijo zahtevnejši potopi v morjuPotapljaški tečaji potekajo skozi rekreacijo v priložnostnih bazenih, teoretični del pa v domu v Semiču. Zdaj, ko imamo v Pacugu svoj dom z velikim bazenom, se bodo razmere za organizacijo, kvalitetno in varno izvajanje tečajev, še povečale. Tečaj vodi licencirani IAHD inštruktor skupaj z asistenti in zdravniki. Prisotni so v vseh sklopih programa in skupaj z inštruktorjem določijo omejitve posamičnih kandidatov.
Ko tečajniki uspešno zaključijo šolanje se organizirano potapljajo v morju, kar je vsekakor bolj zanimivo in privlačno. V letu 2012 pa se je nekaj potapljačev paraplegikov na zaledenelem rudniškem jezeru pri Kočevju potapljalo celo pod ledom. Potapljanje je spremljala zdravniška ekipa in ugotovila - prvi rezultati kažejo, da ob dobri pripravi na potop potapljači s poškodbo hrbtenjače niso nič manj ogroženi kot vsi drugi rekreativni potapljači,. Vendar bo treba na podrobnejše rezultati še počakati.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook