Slika Damjana RogljaUmetnost ni samo čopič ali dleto, je tudi glava in srce!"
Iz te lepe misli Johna Ruskina so zrasle tudi umetnine naših likovnikov, ki so plod trdega dela, ustvarjalne volje in umetnosti odprtega srca.

Umetnost so predvsem ljudje, ki jo ustvarjajo. Vsak s svojimi čustvi, zapisi življenjskih izkušenj in preizkušenj, vsak s svojimi spoznanji …
Pripoved potez in barv, stkana iz hrepenenj, se nam pogosto lahko razkrije šele če se prepustimo in prisluhnemo ustvarjalcem lepih umetnosti.

Naše društvo ima štiri aktivne likovne ustvarjalce – (Željko Vertelj, Damjan Rogelj, Zlatko Bernašek in Breda Malus), ki so člani Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Pod mentorskim vodstvom Rassa Causeviga in Jožeta Potokarja se izpopolnjujejo na likovnih delavnicah in kolonijah, ki jih organizira Zveza.
Željko Vertelj slika z ustiSlikar tetraplegik Željko Vertelj pa zaradi težje gibalne oviranosti svoja dela ustvarja tako, da slikarski čopič namesto z roko drži z usti. Željko je tudi član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev (VDMFK), ki slikajo z usti ali nogami. Dodamo naj, da je na svetu trenutno le nekaj več kot 800 tovrstnih umetnikov. Slovenija jih ima deset in smo glede na število prebivalcev v samem svetovnem vrhu.
Pomemben, čeprav zlahka spregledljiv del umetniške vrednosti teh slikarjev pa je v tem, da na pogled z ničemer ne izdajajo napornega, specifičnega načina slikanja z usti, ki jim kot edini način omogoča likovno izražanje.
Imeli smo še dva odlična slikarja člana VDMFK, ki sta se mnogo prezgodaj za vedno poslovila od teh umetnikov – Silvo Mehle (* 17.5.1971 † 16.1.2017), Jani Bevc (25.6.1951 † 8.2.2008).
Umrli pa so tudi slikarji: Breda Oblak, Dušan Lamberšek in Rajmund Hansal.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook