Gamjan RogeljPorajinaSlikar paraplegik Damjan Rogelj slika v olju in akrilu, vendar se poskuša tudi v risbi in grafiki. Veseli se vsakega svojega slikarskega dela, ki jih v teh letih slikanja ni malo. Ob slikanju je svoje znanje dograjeval z občutkom do vsega kar je lepo. In tako so ga ta dognanja privedla v skupino slikarjev pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Začel je slikati v olju, tako kot številni člani te skupine. Nastajala so mnoga nova dela, ki so od preslikovanja narave prešla v zrelejše vsebine.

Damjan Rogelj se nam predstavlja v pestri ustvarjalni raznolikosti. Njegove zgodnje slike so prepojene z iluzionističnim dojemanjem narave, ki se kot sanjski privid preliva čez platno in v mehkobi stilizacije evocira idealno pokrajino. A je le daljni odmev podobe njene realne pojavnosti. Učinek irealnosti pa še stopnjuje pravljičnost miljeja, ki ga ponekod dopolnjujejo fluorescentne barve in razigrani, srebrno lesketajoči se, v kaskadah padajoči slapovi. Vse je ovito v puhast fokus zabrisanih potez, razpršeno nanešenih barv.

ZimaKonji - priljubljen slikarjev motivMed bolj konvencionalna in tudi v širšem krogu slikarjev paraplegikov najbolj zastopana dela, pa sodijo pejsaži v akvarelu in predvsem olju. Ubranost motivov neokrnjene narave, predstavi avtor v nemem sozvočju, s pretanjenim posluhom za barve. Uporablja paleto toplih odtenkov pastelnih barv. Poteze so tu bolj vidne, včasih celo namenoma poudarjene, tako da se šele ob pogledu od daleč v naših očeh zlijejo v celostno podobo. S tem se slikar poslužuje impresionističnega načina izražanja, ki je današnjemu gledalcu zelo blizu.

Damjan Rogelj se je rodil 28. maja 1971. Dela in živi na Viru pri Stični. ZGIBANKA - VIDEO

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook