TEKMOVALCI DRUŠTVA NA PARAOLIMPIJSKIH IGRAH

NAŠI ŠPORTNIKI SO OSVOJILI TRI ZLATE IN ŠEST BRONASTIH KOLAJN

 

VESELKA PEVEC

Strelka Veselka PevecPo zmagi na paraolimpiadiStrelka našega društva Veselka Pevec je na paraolimpijskih igrah, ki so v Rio de Janeiru potekale od 7. do 18. septembra 2016, v skupini SH2 osvojila zlato medaljo. Že v kvalifikacijah je bila boljša od moštvenega kolega Frančka Gorazda Tirška, prav tako pa tudi v finalu, ki ga je za dve desetinki premagala z zadnjim strelom. Slovenija je dosegla dvojno zmago, kar se na paraolimpijskih igrah še ni zgodilo. Naša strelka je ob pravem trenutku na strelskem nebu zasvetila kot meteor. Kvoto za paraolimpijski nastop v Riu je osvojila že v letu 2014 na svetovnem prvenstvu v Suhlu, v disciplini padajoče tarče pa je postala celo svetovna prvakinja.
Ironija je, da je Veselka zaradi strelov ljubosumja pri 18-tih letih pristala na invalidskem vozičku in strelstvo kljub temu vzljubila. Odkrila je svoj talent in iz ljubiteljske strelke prerasla v vrhunsko tekmovalko. Pevčeva je na mednarodnem tekmovanju prvič nastopila leta 2012, nato pa se s trdim delom in napornimi treningi prebila v sam svetovni vrh. V sam svetovni vrh sodi tudi ekipa v kateri Pevčeva v skupini SH2 tekmuje s Tirškom in Pavlinom. Ekipa osvaja najvišja mesta, v letu 2015 pa je v avstralskem Sidneyu in ameriškem Fort Benningu v tekmah za svetovni pokal stala na najvišjih stopničkah. Za odlične rezultate naše strelke imata velike zasluge trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač. 

DRAGA LAPORNIK

Paradna disciplina Drage LapornikDraga LapornikDraga Lapornik je naša najuspešnejša športnica. Že od mladih nog je bila predana športu, zato se je tudi kmalu po včlanitvi v našo organizacijo vključila v proces treningov tekmovalnega športa.V svoji bogati športni karieri je v atletskih disciplina (suvanje krogle, met kopja, met diska, hitrostne vožnje) na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter paraolimpijskih igrah, dosegla vrhunske rezultate. V svoji paradni disciplini, suvanju krogle, je na paraolimpijskih igrah osvojila kar tri bronaste kolajne - 1984 v Stoke Mandevillu (Velika Britanija), 1992 v Barceloni (Španija), 2000 v Sydneyu (Avstralija). Leta 1996 je v Atlanti osvojila nehvaležno četrto mesto. V letu 2010 je za izjemne športne dosežke prejela Bloudkovo plaketo..

 

 

JANEZ ROŠKAR

Janez RoškarMet kopja - paradna disciplinaJanez Roškar je naš najboljši nekdanji atlet. Tudi on je v času svojega tekmovanja na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter paraolimpijskih igrah, osvajal vrhunske rezultate. Najboljše rezultate v svetovnem merilu je dosegel v metu kopja, nekoliko slabše pa v suvanju krogle in metu diska.

Na paraolimpijskih igrah je v metu kopja osvojil dve bronasti kolajni - 1996 v Atlanti Združene države Amerike in 2000 v Sydneyu (Avstralija).

Žal pa nas je Janez Roškar po hudi bolezni v letu 2016 za vedno zapustil.

 

 

MATEJA PINTAR - PUSTOVRH

Prva zlata medalja za samostojno SlovenijoMateja PintarVrhunska igralka namiznega tenisa Mateja Pintar je svojo bogato športno pot začela kmalu po poškodbi pri Društvu paraplegikov Gorenjske. V svoji športni karieri je nizala številne uspehe in jih leta 2004 na paralimpijskih igrah v Atenah kronala z zlato medaljo. V zibelki olimpijskih iger je prvič zadonela Zdravljica na paralimpijskih igrah za samostojno Slovenijo. Štiri leta kasneje je v Pekingu osvojila še bronasto odličje.
Pintarjeva je v paru z vzornico Andrejo Dolinar na evropskem prvenstvu v Zagrebu že leta 2003 v skupinskem tekmovanju osvojila prvo mesto, kar je vodilo k velikemu uspehu v Atenah.
Mateja je na evropskih prvenstvih v posamični ali ekipni konkurenci kar štirikrat pristala na najvišji stopnički, na svetovnih prvenstvih pa je bila dvakrat tretja. Za svoje izjemne uspehe je prejela Bloudkovo plaketo, leta 2004 so jo poslušalci Vala 202 izbrali za športnico poletja. Nedeljski dnevnik jo je leta 2004 izbral za Častno Slovenko leta, leto za tem je postala najboljša evropska igralka na vozičku. Športnica leta med športniki invalidi je postala v letih 2004, 2005, 2006 in 2008, članica najboljše invalidske ekipe pa je bila 2003, 2007 in 2010. Ob zaključku športne kariere se je preselila v Ljubljano in postala članica našega društva.

PAVLA SITAR

Prva paraolimpijska kolajnaPavla SitarVrhunski rezultati Pavle Sitar segajo v sedemdeseta leta, ko je bila v svoji skupini v hitrostnih vožnjah na krajše proge v Evropi skoraj nepremagljiva. Vrednost njenih uspehov pa je še večja, saj so v tistih časih slovenski atleti v hitrostnih vožnjah tekmovali na veliko slabših, težjih in bolj okornih vozičkih. Pavla Sitar je zablestela na paraolimpijskih igrah leta 1972 v Heidelbergu, ko je v hitrostni vožnji na 60 metrov osvojila zlato kolajno. To je bila prva zlata kolajna na tako velikem in odmevnem tekmovanju, ki so jo osvojili slovenski paraplegiki. Paraolimpijce, ki so osvojili kolajne (Pavla Sitar SLO, Jože Okoren SLO, Milka Milinkovič HR) je sprejel takratni predsednik Jugoslavije maršal Josip Broz – Tito in jim podaril zlate ure. To je bila za tiste čase izjemna čast in zelo veliko priznanje.

 

 

TANJA CERKVENIK

Najboljše rezultate dosega v metu kopjaTanja CerkvenikTanja Cerkvenik je s treningi atletike začela v letu 2006, naslednje leto pa že nastopila v Olomucu na odprtem prvenstvu na Češkem (Chech open). To je bil začetek njene atletske kariere. Njena paradna disciplina je met kopja, tekmuje pa tudi v suvanju krogle.
Tanja je članica nadvse uspešne slovenske atletske reprezentance, ki jo vodita Romana Kuhar in Sebastijan Grosek in tekmuje na vseh odmevnih mednarodnih prvenstvih na Češkem, Italiji, Hrvaškem... Na teh tekmovanjih v svoji skupin F55 osvaja prva mesta. Leta 2011 je na svetovnem prvenstvu v Novi Zelandiji v metu kopja osvojila šesto mesto, v suvanju krogle pa sedmo.
Njen največji uspeh je odlično peto mesto v metu kopja na paraolimpijskih igrah 2008 v Pekingu.

 

 

BOJAN LUKEŽIČ in IVAN LISAC

Bojan LukežičIvan LisacParaolimpijca Bojan Lukežič sta naša najbolj uspešna igralca v namiznem tenisu. V tej hitri igri nastopata že kar vrsto dolgih let tako na domačih kot na mednarodnih in svetovnih tekmovanjih. Nastopila sta na številnih odprtih mednarodnih turnirjih in evropskih prvenstvih. Večje uspehe sta dosegala skupaj v ekipni konkurenci. Na Madžarskem sta na Hungary Open 2011 v ekipni konkurenci osvojila srebrno kolajno. V letu 2006 sta nastopila na svetovnem prvenstvu v Montereuxu in za tiste čase v ekipni konkurenci osvojila kar zelo dobro šesto mesto. Leta 2008 so prišle težko pričakovane paraolimpijske igre v Pekingu. Želja vsakega aktivnega športnika! Vrhunskega rezultata nista dosegla, saj sta v tako hudi konkurenci v deželi namiznega tenisa izpadla že v predtekmovanjih.

 

 
ŽIGA BREZNIK IN GAL JAKIČ

Žiga BreznikGal JakičŽiga Breznik je na zimskih paraolimpijskih igrah leta 2006 v Torinu nastopil v veleslalomu. Zaradi visoke vročine in hudih bolečin vidnejšega rezultata ni dosegel, toda že sam nastop na tako velikem tekmovanje pomeni velik uspeh. Žiga je naš prvi smučar, ki je začel tekmovati v Evropskem smučarskem pokalu in je dosegal dobre rezultate.

Gal Jakič na zimskih paraolimpijskih igrah leta 2006 v Torinu zaradi premajhnega števila točk na tekmah Evropskega pokala ni tekmoval, nastopil pa je kot predtekmovalec. To je bila za mladega in perspektivnega smučarja izjemna priložnost in spodbuda za nadaljnja tekmovanja. In tako je nastopil na naslednjih paraolimpijskih igrah v Vancouvru. V veleslalomu je osvojil 29. mesto, v veleslalomu pa žal, odstopil.
Največji uspeh je dosegel v letu 2011 na severnoameriškem tekmovanju v NorAm, ko je v slalomu osvojil srebrno kolajno.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook