Najtežje gibalno ovirani na rekreaciji v URI-SOČARekreacija predstavlja predvsem organizirano vadbo, ki poteka pod strokovnim vodstvom fizioterapevta ali športnega vaditelja. Vadba vključuje vaje za razgibavanje udov, dihalne vaje in družabne igre, kot so igre z žogo, lovljenje obročev, odbijanje balonov ter prstomet (balinanje s ploščki.) Vadbe se udeležujejo predvsem težje gibalno ovirani člani – tetraplegiki, ki jih na vadbo vozita dva kombija. Laično razmišljanje o kakšni posebni koristi rekreacije za najtežje gibalno ovirane, je mogoče nekoliko skeptično. Toda to razmišljanje je zmotno, saj pride pri igrah z žogo, baloni ali metanju ploščkov do skrajno nepredvidenih gibov v sili, ki jih drugače nikakor ne bi izvedli. Poleg tega pa rekreacija pomeni dudi druženje, izmenjavo izkušenj in razvedrilo. 
Rekreativna vadba ohranja in razvija motorične sposobnosti, krepi in razgibava sklepe, pospešuje reflekse ter pripomore k boljši prekrvavitvi celega telesa.rekreacija2
Organizirana vadba poteka enkrat na teden v telovadnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča. Enkrat tedensko v ogrevanem bazenu Inštituta poteka tudi rekreacijsko plavanje. Razgibavanje telesa v vodi, ki ga pridobimo s plavanje ima prav gotovo blagodejen, koristen in učinkovit efekt pri ohranjevanju zdravja plavalcev. Voda namreč učinkovito pomaga aktivirati tudi težje prizadete skupine mišic. V vodi lahko naše telo bolj temeljito in bolj uspešno razgibamo in s tem tudi okrepimo. Zaradi varnosti pa mora biti prisoten tudi reševalec ali spremljevalec

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook