O društvu

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978.

Je invalidska organizacija, ki izvaja posebne socialne programe in je izvajalec osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci. Ima status nevladne organizacije v javnem interesu na področju socialnega in zdravstvenega varstva. Je eno od devetih lokalnih društev paraplegikov, ki so združena v Zvezo paraplegikov Slovenije.

Združuje osebe s okvaro hrbtenjače, para in tetraplegike, osebe z gibalno oviranostjo, ki imajo stalno ali začasno bivališče na območju 38-ih občin osrednje Slovenije: Borovnica, Brezovica, Bloke, Cerknica, Dobrepolje, Dobrova – Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Kamnik, Komenda, Kostel, Ljubljana, Litija, Logatec, Log-Dragomer, Loška Dolina, Loški Potok, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Osilnica, Ribnica, Sodražica, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika in Zagorje ob Savi.

Najpogostejši vzroki za invalidnost so prometne nesreče, razni padci z višine, skoki v vodo, bolezni in operacije hrbtenjače.

Naše poslanstvo je nenehna pomoč posamezniku z oviranostjo za izboljšanje njegove kvalitete življenja.

Namen društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Cilji društva so večje vključevanje invalidov v družbo, njihova samostojnost in neodvisnost. Prav tako pomemben cilj je tudi z ozaveščanjem in informiranjem širše in strokovne javnosti treba zagotoviti dojemanje invalidov kot enakovrednih in enakopravnih članov družbe.